Tavaly mintegy 9,5 milliárd forint értékű mezőgazdasági eszközt értékesített a KITE Rt. A bevétel 90 százalékát az amerikai John Deere Co. gyártmányainak kizárólagos magyarországi forgalmazójaként érte el -- tájékoztatta lapunkat Búvár Géza, a KITE vezérigazgatója. Újdonság, hogy a közelmúltban kommunális gépeinek kizárólagos forgalmazását is a KITE-re bízta a JD.
Az idén a tavalyihoz hasonló árbevételt vár a társaság, amelynek az eladott gépek darabszámát tekintve az elmúlt években folyamatosan nőtt a forgalma, most viszont némileg esett. Számos gondot okozott, hogy a JD-gépekkel dolgozó gazdálkodók egy része is fejlesztési, beruházási nehézségekkel küzd, ráadásul az agrártárca a gépvásárlási támogatásokat az őszi betakarítások dandárja közepette átmeneti időre leállította.
A KITE az elmúlt öt évben több mint 1600 mezőgazdasági járművet -- köztük csaknem 800 John Deere traktort, 580 arató-cséplő gépet -- értékesített és szervizelt. A nádudvari cég 14 országos alközpontjának szervizeiben 23 mérnököt és 79 technikust foglalkoztatnak. A következő két-három évre 3-4 új telephely létesítését határozták el Dél-Dunántúlon, illetve Észak-Magyarországon.
A magyarországi gépvásárlásokat -- a hitelhez juttatás különféle módozataival, előlegekkel -- eddig is segítette a KITE. Várhatóan 3-4 év múlva Magyarországra is elérhetnek a JD Credit szolgáltatásai -- mondta a Világgazdaságnak Markwart von Pentz, a John Deere International vezérigazgatója. Most szerzik be a luxemburgi banki engedélyt, amely megkönnyíti a pénzintézet majdani magyarországi megjelenését.