Az olasz kiskereskedelmi hálózatot a gyakorlatban a Rewe-csoport ausztriai leányvállalata, a BML (Billa, Merkur, Mondo) veszi át a Banca Mediocredito Lombardótól. A vételi ár egyelőre nem ismert, s az ügyletet a versenyhatóságoknak még jóvá kell hagyniuk.
A Standának Észak- és Közép-Olaszországban, valamint Szardínián 119 szupermarketje és áruháza van, mintegy 818 millió eurós éves forgalommal. Ezzel a német konszern az első hat közé kerül az olasz kiskereskedelemben. Több mint 320 üzlettel átszámítva 2,8 milliárd márkás forgalmat bonyolít majd le, s ebből 1,6 milliárd jut a Standa-hálózatra -- számol be a Handelsblatt. A Rewe eddig a Penny-diszkontmarketjeivel, illetve a Billa révén képviseltette magát az olasz piacon.
A Rewe-csoport saját adatai szerint Európa tizenkét országában összesen 12 ezer boltot üzemeltet. Az idegenforgalomból származóval együtt a társaság tavaly 67,17 milliárd márka árbevételre tett szert, az idén 70 milliárd márka körüli forgalmat várnak.
Magyarországon a La Standa négy éve, a Pólus bevásárlóközpontban jelent meg 5 ezer négyzetméteren, de egy évvel később már ezer négyzetméterre csökkentette területét. Később megjelent a kecskeméti Pólusban is, arra viszont kísérlet sem volt, hogy a Westendben is béreljen területet. Ez év tavaszán viszont kivonult Magyarországról. A La Standa példája is aláhúzza azt a tendenciát, hogy amíg külföldi élelmiszer-kereskedelmi és barkácsáruházláncok sora bővíti jelenlétét Magyarországon, addig a ruházati ágazat nem tartja a kockázattal arányosnak a bevételt. Mindeddig csupán két franchise üzlet jött létre: a Debenhams az S&C-vel, a Marks & Spencer pedig a -- szintén a Skála-birodalomhoz tartozó -- S Modellel kötött franchise szerződést.