A mosáshoz szükséges háztartási vegyi áruk 25 milliárd forintos piacának további szűkülését jelzik a háztartások első féléves fogyasztási adatai a GfK Piackutató Intézet számai alapján. A kategória legnagyobb forgalmú terméke a mosószer, amelyből a fogyasztás tavalyelőtt még elérte a 66 ezer tonnát, majd a múlt évben hat százalékkal csökkent, az idén az első fél évben pedig közel 28 ezer tonna volt. Értékben a két éve mintegy 18 milliárd forint után tavaly 4 százalék növekedés következett, majd ebben az évben január--júniusban 9 milliárd forint.
A fogyasztás egyre inkább az általános mosószerekre koncentrálódik. Ezekre ugyanis 1998-ban még mennyiségben 94 százalék jutott, a speciális mosószerekre pedig 6 százalék, az idén azonban már 99:1 százalék az arány.
Az öblítők 4 milliárd forintot meghaladó piacán stagnálás vagy a fogyasztás némi növekedése várható. A két évvel ezelőtti fogyasztás tavaly 4 százalékkal csökkent. Ebben az esztendőben pedig az első félévi fogyasztás alapján az egész évi mennyiség várhatóan a tavalyi és tavalyelőtti közé esik.
Az értékben mért fogyasztás azonban nem csökkent. Ugyanis a tavalyelőtti, forintban mért fogyasztás a múlt évben 5 százalékkal nőtt, és az idei első fél év további növekedést jelez.
Hasonló a helyzet a vízlágyító 1 milliárd forintnál nagyobb értékű piacán. Mennyiségben a fogyasztás 1998 után 7 százalékkal csökkent 1999-ben.