A 150 fős Lindab Magyarország kelet-európai központként működik, ezért jövőre regionális oktatási központot épít a biatorbágyi telephelyen. Februárban újabb gyártósorán kezd családi házakhoz tetőlemezprofilt előállítani. A két beruházás összértéke mintegy 250 millió forint, s az alkalmazottak száma 25 fővel gyarapszik a tervek szerint.
Márciusban kezdődött meg a finomacél lemezből tető- és csarnokrendszereket gyártó kft.-nél a termelés a mintegy 1 milliárd forintos, zöldmezős beruházás eredményeként a hétezer négyzetméteres gyártócsarnokban. Az 1991-ben alapított, teljes egészében svéd tulajdonú társaság eddig csak a profilrendszerekkel volt jelen a hazai piacon, ám később az igények miatt az anyacég másik tevékenységét, a légtechnikai üzemágat is meghonosította Biatorbágyon.
A körívű ventilációs légtechnikai rendszereket előállító új üzem termékei a jövőt képviselik, hiszen a szögletes keresztmetszetűekkel szemben Svédországban már 95, Németországban 80 százalék a kör keresztmetszetű rendszerek piaci részesedése. A körívű légvezetékek épületbe való beszerelése ugyanis könnyebb és kevésbé munkaigényes is.
Peter Andsberg ügyvezető igazgató az új üzletágtól az idén 600 millió, jövőre egymilliárd forintos forgalmat remél. Ezt kielégítőnek tartja, hiszen a keresletet még szinte kizárólag az ipari és kereskedelmi beruházók képviselik. Ám az EU-csatlakozás közeledtével az igény várhatóan nő a középületek huzatmentes, friss levegővel való hangtalan ellátását biztosító szellőztetőrendszerek iránt is.
A társaság már kétszáz tervezőirodának juttatta el térítésmentesen saját fejlesztésű CAD-Vent szoftverjét, amellyel persze más szellőzőrendszerek tervezése is könnyebbé válik.
A tető- és csarnokszerkezetek profilüzletága a termékek több mint negyedét exportálja. Noha Csehországban, Lengyelországban, Romániában és Horvátországban is vannak Lindab-termelőüzemek, bizonyos termékeket oda is Biatorbágyról szállítanak, ahogyan az egykori Jugoszlávia utódállamaiba is.
A kft. két külföldi képviselettel bír: a szarajevói négy éve, a kijevi tavaly nyílt. Ez utóbbi munkája révén épült Magyarországon készült elemekből egy Billa áruház, egy Opel-szerviz, illetve több nyomdaépület. Szintén Ukrajnába szállított a Lindab Magyarország egy svájci sörgyár leendő 16 ezer négyzetméteres csarnokának profilelemeket, s a mostani tárgyalások sikere esetén a csarnokhoz 100 millió forint értékben légtechnikai berendezéseket is szállít.