BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyel kedvezmények a Philipsnek és a Motorolának

Az újabb lengyelországi befektetésekre való ösztönzés érdekében a lengyel kormány további kedvezményeket helyezett kilátásba a Philipsnek és a Motorolának -- tudósított a Gazeta Wyborcza című napilap.

A lengyel kormány 2000 december végén módosította a különleges gazdasági övezetekre vonatkozó rendeletet. A módosítással a tczewi övezet adóengedményeit kiterjesztette Kwidzyn városra is, hogy az ottani nagy Philips televíziógyárra is vonatkozzanak (Kwidzynben a Philips 2,1 ezer lengyel munkást foglalkoztat, további 1,8 ezer pedig a beszállító vállalatoknál dolgozik -- ez összesen a város lakosságának csaknem 10 százaléka).
A krakkói övezetet -- ott a Motorolának van érdekeltsége -- kiszélesítették, hogy az amerikai társaságnak legyen helye újabb gyár építésére az ott igénybe vehető kedvező feltételek között. A krakkói övezet fennmaradási idejét is meghosszabbították, 12-ről 20 évre.
Mindezt azzal a céllal tették, hogy a két külföldi nagyvállalat Lengyelországot válassza tervezett új közép-európai termelésének telephelyéül -- és ne Magyarországot vagy Csehországot. Stefan Kaminski, a lengyel elektronikai ipari és távközlési kamara elnöke szerint a térségben e két ország jelenti Lengyelország számára a legveszélyesebb konkurenciát a külföldi tőke becsábításában, mert több befektetési kedvezményt ajánlanak. Tadeusz Donocik gazdasági miniszterhelyettes is elismeri, hogy a hat éve alapított lengyel különleges gazdasági övezetek megoldásai kevésbé korszerűek, mint a nem régi cseh vagy magyar intézkedések, ezért 2001-től módosítják ezek szabályait.

Az újabb lengyelországi befektetésekre való ösztönzés érdekében a lengyel kormány további kedvezményeket helyezett kilátásba a Philipsnek és a Motorolának -- tudósított a Gazeta Wyborcza című napilap. VG-összefoglaló-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.