A McDonald''s magyarországi hústermékszállítójának, a bábolnai LOBA Hústermék-előállító és Értékesítő Kft.-nek a termelését nem befolyásolja a nyugat-európai marhakór. Erdélyi György, a kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: ennek oka lehet, hogy Magyarország közvetlenül nem szenvedő alanya a BSE-nek, nálunk beteg állatot nem találtak.
Másrészt a cég fő profilja a csirkehús, döntően ilyen termékeket exportál. Megrendelései nem estek vissza. Egyelőre arról sincs szó, hogy a nyugat-európai BSE-gondok miatt a LOBA az uniós országokba exportáljon hamburgerpogácsát. Ott azért vezették be a BSE-tesztet, hogy a feldolgozásból kiszűrjék a beteg állatokat.
A kft. hat országban -- Magyarország mellett Csehországban, Macedóniában, Szlovákiában, Grúziában és Azerbajdzsánban -- értékesít csirkehúsból készült termékeket és az élelmiszer-biztonság tekintetében mindenütt eleget tesz a helyi előírásoknak.
A McDonald''s és a LOBA előírásainak betartását továbbra is folyamatosan ellenőrzik -- mondta Erdélyi György ügyvezető igazgató.
A cég napjainkban is azoktól a magyar vágóhidaktól veszi a húst, amelyeket az EU is elismer. Másrészt a McDonald''snál -- egy külsős cég révén -- folyamatosan érvényesül a szigorú élelmiszer-, minőségbiztosítási kontroll, és ez a bábolnai üzem nyersanyagaira és munkájára is kiterjed.
A Reuters beszámolója szerint az amerikaiakat viszonylag későn érte, de most annál inkább mellbe vágta a felismerés: az Európában terjedő kergemarhakór, a BSE veszélyeztetheti az amerikai életstílus egyik jelképét, a hamburgert, illetve annak világhódítását. Egy amerikai évente 45 kiló marha- és borjúhúst fogyaszt.
Ami az európaiakat tömegesen a marhahúsról való lemondásra késztette, az alig volt beszédtéma az Atlanti-óceán túlsó partján, egészen addig, amíg éppen Texas államban vesztegzár alá nem helyeztek egy szarvasmarhacsordát, amiért állati tápszerrel etették az állatokat. A Purina Mills Inc. állattápszergyártó cég be is ismerte, hogy termékei hús- és csontőrleményt tartalmaznak. Kergemarhakóresetet ugyan még nem regisztráltak Amerikában, de az agráriparban és egyes piacokon máris félreverték a harangokat.
A híriroda emlékeztet: a McDonald''s-részvények és a határidős szarvasmarha-üzletkötések árai átmenetileg mélyrepülésbe kezdtek. Szakértők az egész amerikai agráripar katasztrófájaként fognák fel, ha az Egyesült Államokban akár csak egyetlen BSE okozta megbetegedés is előfordulna.