A kormányintézkedéseket követően lendületet kapott a lakásépítés. Ennek hatására a tégla, a falazati és tetőfedő anyagok iránti kereslet tavaly az előző esztendőkhöz képest mintegy húsz-harminc százalékkal növekedett, s hosszú idő után egyes termékekből átmeneti hiány is volt.
Kedvező forgalmi adatokról számolt be a magyar piacvezető téglagyártó, a Wienerberger Téglaipari Rt. kereskedelmi igazgatója is. Bodnár György elmondta, hogy tavaly a tervezettnél tizenhét százalékkal több téglát értékesített a társaság, s a cég forgalma meghaladhatja a 12 milliárd forintot.
Várható, hogy a kedvező tendenciák az idén is folytatódnak, ezért nem meglepő, hogy a cég bővíti kapacitásait. Február közepén a solymári gyárban kezdődnek meg a fejlesztések, a beruházás értéke egymilliárd forintra tehető. Kovács József termelési igazgató érdeklődésünkre elmondta, a gyárban eddig évente kilencvenmillió darab kisméretű, hagyományos téglát készítettek, a fejlesztést követően a gyártott mennyiség évi száznegyvenmillió darabra emelkedik. A kapacitásbővítő beruházás keretében technológiai átalakításokat hajtanak végre, illetve új gépeket -- Ausztriából és Olaszországból érkeznek -- is üzembe helyeznek. A rekonstrukció miatt több mint két hónapos leállás lesz Solymáron. A tervek szerint június elején már százszázalékos intenzitással termelhet a gyár, s néhány fővel bővülhet a létszám. A fejlesztést követően a solymári lesz a Wienerberger legnagyobb gyára.
A további beruházásokról szólva Kovács József elmondta, hogy Ócsán egymilliárd forintos beruházással épül a panelfödémgyár. A teljesen automatizált, számítógépes vezérlésű üzem építése április végére elkészülhet. A solymárit követően még az idén bővítik a békéscsabai üzem kapacitását is, a beruházás elvi engedélye már megvan. Mint arról már korábban is beszámoltunk, szó van arról, hogy a Wienerberger zöldmezős beruházással egy gyárat is épít Magyarországon. Ebben a kérdésben azonban a konszern vezetésének kell döntenie, ez az idén tavasszal várható.