A Mahart Apáczai Csere János utcában lévő irodaházának egytizedét a 90-es évek elején adták el -- tudtuk meg Szalma Botond vezérigazgatótól. A mostani kétfordulós pályázat kiírását vagyonértékelés előzte meg, ennek eredménye azonban a tenderre tekintettel üzleti titok. Az ingatlanra május 7-ig lehet ajánlatot benyújtani, az adásvételi szerződés jóváhagyása az ÁPV Rt. hatásköre. A belvárosi irodaház megvételére a 10 százalékban tulajdonos BÁR-Co Kft.-nek elővásárlási joga van.
Az ÁPV Rt. elképzelései szerint az ingatlanból származó bevétel a Mahartnál marad, és visszaforgatják a társaságba. A vezérigazgató tervei szerint a vételárból visszafizetik a hiteleket, a megmaradt részt pedig fejlesztésekre fordítják.
A társaság az idén -- ingatlaneladással is számolva -- hétmilliárd forint körüli árbevételre számít, és minimum nullszaldó elérése a cél. Szalma Botond szerint az Al-Duna az első fél évben sem lesz hajózható. Hajóparkuk egyharmada már 23 hónapja kénytelen vesztegelni. Ez már eddig 3-3,5 milliárd forint árbevétel-kiesést okozott a cégnek, és -- ami nem számszerűsíthető -- feltehetőleg elvesztette piacait.
Ennek ellenére az elmúlt évben -- az előzetes adatok szerint -- a társaság ötmilliárd forint nettó árbevételt ért el. Ez 20 százalékkal haladja meg az 1999. évit. A növekedés a felső-dunai hajózásnak, a szállítmányozásnak és a kikötőknek köszönhető. A 2000. évi konszolidált eredmény várhatóan mintegy félmilliárddal lesz jobb a tavalyelőttinél, de így is 400-500 milliós vesztesége lesz a vállalatcsoportnak. Az üzemanyagra tavaly 400 millió forinttal többet kellett fordítaniuk, mint az azt megelőző évben, és az 1991-ben a folyami hajósok által indított valutapert is elvesztette a társaság, ami 300 millió forint pluszkiadást jelentett.
Az orosz államadósság terhére vásárolt negyedik hajó elkészültét -- többszöri határidő-módosítás után -- márciusra ígérik. A Mahart csak akkor veszi át -- mondta Szalma Botond --, ha van rá vevő, és nem vesztenek az üzleten. Az utolsó hajó elkészültének ideje még bizonytalan.
Az ÁPV Rt. igazgatósága a tervek szerint ma dönt a Mahart privatizációs tanácsadójáról -- tudtuk meg Kerényi Éva ügyvezető igazgatóhelyettestől. Kiválasztására egy eredménytelenül zárult pályázat után írták ki a mostani másodikat.