A nyugat-európai állat-egészségügyi válság miatt továbbra is áll a magyar élőbárány-kivitel, ami miatt jelentős veszteség érheti az évi mintegy 8-9 milliárd forint exportbevételt produkáló ágazatot -- mondta a Világgazdaság érdeklődésére tegnap Békési Gyula, a Juh Terméktanács igazgatója. A jelentős, mintegy 3,5-4 milliárdos húsvét előtti árbevétel-kiesés csak akkor nem következik be, ha az olaszok -- ígéretük szerint -- néhány napon belül feloldják a beviteli tilalmat.
A tiltás néhány napja arra késztette az illetékeseket, hogy ne élő, hanem vágott formában exportálják a fiatal juhokat, erre nincs uniós tiltás sem. A terméktanács ezért megegyezett a két nagy -- egyébként EU-s vágásra feljogosított -- céggel, hogy kapacitásait maximálisan kihasználva lásson hozzá a vágáshoz: az (egyébként olasz tulajdonban lévő) Hortobágyi Juh Vágóhíddal (HJV) Kft. és a baji Gerecse Rt.-vel. Az előbbi minimálisan 70 ezer, maximálisan 120 ezer, az utóbbi 30 ezer bárány vágását, illetve kiszállítását vállalta a hónap közepétől április 9-ig.
Hazánk évente 900-950 ezer bárányt értékesít, aminek egy részét, 40-45 százalékát, vagyis 360-380 ezret húsvét előtt élő bárányként szokták megvenni az olaszok. A zárlatot megelőzően, az év első két hónapjában ebből mintegy 50 ezret már fogadtak, az ünnepek közeledtével azonban már heti 90-100 kamionnyi, 65-70 ezer élő állatnak kellett volna elhagynia az országot.
A húsvétot megelőző időszakban más években 40 ezer állat vágására vállalkoztak Hortobágyon, most azonban ennek a többszörösére készültek fel -- mondta Rózsa Sándor, a HJV frissen kinevezett ügyvezető igazgatója. Minden lehetséges erőt mozgósítottak, hiszen a fej és belsőségek nélküli bárányok előkészítése jelentős munkaerőt köt le.
A veszteség most már mindenképpen fennáll, hiszen a vágott formában előhűtve történő kiszállítás árbevétele kisebb, a gazdálkodók vesztesége a vártnál nagyobb lesz. Az olaszok ugyanis nyomott áron akarják átvenni a vágott bárányt, ennek az volna a következménye, hogy a juhtartók legjobb esetben a tavaly ilyenkori árat kapják, a 13-16 kilós bárányokért például kilónként mindössze 600 forintot, a többiért pedig még ennél is kevesebbet akarnak adni a felvásárlók. Ez a megnövekedett költségek miatt tovább rontja a termelők helyzetét -- mondta Békési Gyula igazgató. Ezért az árak módosítása érdekében a terméktanács további tárgyalásokat folytat a vágóhidak olasz tulajdonosaival.
Amennyiben az élőállat-zárlat húsvétig marad, képtelenség lesz a 320-330 ezer bárány étékesítése, jó, ha vágottan 150-160 ezret el tudnak adni, vagyis az árbevétel-kiesés ebben az időszakban elérheti a 2-2,5 milliárd forintot.