Teljesen nyitott a magyarországi kutatásokra épülő inzulintapasz jövője -- vélekedett lapunk kérdésére Tóth Péter, a termék előkészítésében közvetítőként részt vevő Phylaxia Pharma Rt. elnöke. Az injekciós tű kiváltására (a Pfizer szintén új készítménye, az inhalálható inzulin mellett) alkalmas tapasz sorsa -- a szakember szerint -- a következő 12 hónapban dől el. Ha a német befektetők által felkarolt magyar kezdeményezés és a Phylaxia által támogatott görög--amerikai Lavipharm-csoport keresztül tudja vinni ügyét az injekciós és a mérsékelt sikereket elérő tablettás megoldásban érdekelt világcégekkel szemben, akkor a tapasz két éven belül forradalmasíthatja a cukorbetegség kezelését. Ehhez az is szükséges, hogy a már elkezdődött és a tapaszon keresztüli felszívódás hatását, illetve a lehetséges irritációt vizsgáló tesztek kedvező eredményeket hozzanak. Tóth Péter szerint a termék fejlesztéséhez világcégekre van szükség, mivel már a piacra dobás előtti félkész állapot eléréséhez is több tíz millió dollárt kell befektetni.
A Phylaxiát az eljárás azért érdekli, mert sikere esetén hasznosítani kívánja azt az állatgyógyászatban is. Az évi 20 milliárd dollárosra becsült világpiacon a tapaszt a vadállatok befogásánál vagy egyéb esetekben, például fájdalomcsillapító beadásánál használt termékek formájában lehetne értékesíteni.
Késik a folyó gyógyszeripari fejlesztések közül -- a CNN szerint -- a legnagyobb várakozással kísért próbálkozás, a belélegezhető inzulin. Az Exurbea piacra engedéséhez az USA élelmiszer- és gyógyszeripari hatósága nemrég további adatokat kért a klinikai kipróbálások harmadik szakaszában lévő szerről a Pfizer gyógyszeripari konszerntől.
A világviszonylatban a második legnagyobbnak számító Pfizer 1998-ban kezdte fejleszteni az inzulin belélegezhető formáját az azóta az Aventis érdekkörébe került Hoechst Roussel AG és egy kisebb cég, az Inhale Therapeutic System (ITS) bevonásával. A piac mellett a Pfizer is sokat vár a szertől, amely -- a CNN szerint -- valóban újszerű megoldásaival a cukorbetegek széles körének érdeklődésére számíthat. Az újabb hatósági szakasz ellenére a Pfizer hivatalosan még nem változtatta meg a készítmény ez év második felére tett kibocsátási időpontját. Folyamatosan tárgyal a gyógyszerészeti hatósággal, ennek ellenére -- elemezők szerint -- meglepő lenne, ha még az idén ki tudnának rukkolni az Exurbeával.
A cég tavaly 32 milliárd dolláros árbevételt ért el, 156 projektben érdekelt. Így azután kevésbé érinti a hatósági eljárás elhúzódása, mint a fejlesztési folyamat legkisebb résztvevőjét, az ITS-t, amelynek nyereségessége közvetlenül függ az Exurbea piaci bevezetésétől és sikerétől. A Pfizer árfolyama az esetleges késedelem bejelentésére 22 százalékot esett, bár a Pfizer a következő évben további újdonságokkal, köztük egy jelentős piaci potenciált sejtető fájdalomcsillapítóval kíván megjelenni.