Három-négy évtizeddel ezelőtt még Norvégiában is hosszú hónapokat kellett várni az áhított vezetékes telefonra - idézi a múltat Björn Flakstad, hozzátéve: az északi országokban ma már egyértelműen a mobiltelefoné a főszerep. Ma már Magyarországon is ez a tendencia látszik érvényesülni. A kilencvenes évek közepén a Pannon GSM külföldi befektetői még rendkívül óvatosan néhány százezres ügyféllel számoltak - jelenleg közel kétmillió előfizetője van a szolgáltatónak. A vezérigazgató zökkenőmentesnek ítéli meg a legutóbbi tulajdonosváltás cégre gyakorolt hatását. Mint ismert, a startvonalon felállt 5-6 javarészt külföldi részvényes helyébe mára egyszemélyben a Telenor lépett. A norvég távközlési szolgáltatótól, akár annak hibáiból is megfelelő szakmai tapasztalatokat szerezhet a Pannon, hangsúlyozza, emlékeztetve arra, a norvég piac egy-két évvel a magyar előtt jár, ott a mobiltelefonok elterjedtsége már meghaladja a 70 százalékot.

Magyarországról - ideérkezése előtt - meglehetősen keveset tudott, mindössze annyit, hogy egy kis ország valahol Európában. Nem is volt különösebb elvárása, ám igen hamar nagyon pozitív benyomása alakult ki mind az országról, mind az itt élő emberekről. Mintmondja: jó volt részese lenni annak a fantasztikus fejlődésnek, ami itt a kilencvenes évek közepe óta itt végbement.

Érdekes volt megfigyelni azt is, emlékezik a múltra, hogy az itt működő külföldi vállalkozásokban kezdetben még mennyi

külföldről jött szakember dolgozott. A Pannonnál az elején legalább 40-en voltak, ma a külföldieket egyedül ő maga képviseli a cégben. Több év távlatából úgy véli, ha az ember nyitott a környezetére, különösen jó külföldiként dolgozni Magyarországon, mert az itteni emberek rendkívül segítőkészek. Ehhez azonban az is kell, hogy az ember ne helyezze magát semmiféle felsőbbrendűséget sugárzó szerepbe. A sokszor emlegetett külföldi ellenesség kialakulásában szerinte nagyon gyakran ez játszik szerepet.

A Pannonnál eredetileg kétéves szerződést írt alá, a műszaki igazgatói feladatok ellátására. Ebből végül három év lett, s az utolsó fél évben már a vezérigazgatói teendők ellátásával is megbízták. Aztán mégis váltásra szánta el magát, távközlési karrierjét Görögországban építette tovább. A lépés egyszerre volt könnyű és nehéz. Egyfelől máshol is ki akarta magát próbálni, másfelől igen nehéz volt egyik napról a másikra hátat fordítani egy általa felépített intézménynek. De még ennél is nehezebb volt alig egy év múlva a visszatérésről dönteni, teszi hozzá. Végül "sokat nyomott a latban, hogy tudtam kikhez jövök vissza" - mondja. Ennek ellenére azt tapasztaltas, hogy egy év alatt rengeteget változott a cég. Különösen hízelgő lehetett számára, hogy maguk az itt dolgozók is azért lobbiztak, hogy rá essen a tulajdonosok választása. Ki is emeli, milyen jó érzés volt, hogy visszavárták az itt dolgozók, még ha tudták is, nem lesz már minden úgy, ahogy régen volt. A piac és benne a cég időközben nagyságrendekkel megnőtt, egy nagyobb vállalat pedig már egészen másfajta irányítást igényel. Hogy a második periódusát meddig tervezi, ma még nem tudja, de hangsúlyozza, hogy nagyon szeret itt lenni. Az igazgatótanáccsal aláírt ugyan egy 2003-ig szóló szerződést, de ez nem jelenti azt, hogy csak addig maradhat. A piacban óriási lehetőségek vannak még.

Ennyi év után jogosan merül fel, hol áll a magyarnyelv-tudásban. Mint mondja, nagy előny ha valaki ismeri az adott ország nyelvét, annak ellenére, hogy a cégen belül az angol nyelv ismerete előírt. Hogy végül is ő maga miért nem tanult meg rendesen magyarul? Ezt azzal magyarázza, hogy elsőre nem tervezett hosszú ittlétet, így csak a legszükségesebb szavakat akarta elsajátítani. Ezeket is csak azért, hogy jobban boldoguljon a mindennapi életben olyan helyzetekben, ahol a vele kommunikáló emberek nem értik az angolt. Ha tudta volna, hogy legalább öt év lesz az itt-tartózkodásból, ma már biztos másképp állt volna ehhez a kérdéshez. A nyelvértés ezen fokának is van azonban "előnye", senki nem tudja biztosan a cégnél sem, hogy ténylegesen mit ért meg és mit nem.

Igazi, jó értelemben vett hedonista. Golfozik, vadászik, horgászik. Mint mondja, Magyarországon még nem jött el az idő ahhoz, hogy a nyugati példához hasonlóan golfpályákon véglegesedjen ki jó üzlet, de kapcsolatépítésre ma már alkalmas. Vezetői posztja velejárójaként fogadja el az egyedüllétet. Mint mondja ilyen leterheltség tudatában nem szívesen lenne saját - nem létező - felesége helyében.

Sági Gyöngyi