Kiemelkedően jónak minősítette a Nokia Hungary Kft. 2001-es üzleti évét Heikki Vappula, a társaság ügyvezető igazgatója a cég a hét végén tartott, legutóbbi tájékoztatóján. Hozzátette, hogy az anyavállalat döntése nyomán a korábbi gyakorlattól eltérően csak a tíz legfontosabb piac tényleges üzleti mutatóit hozhatják nyilvánosságra.

Így a tavalyi évről csak anynyit árulhatott el, hogy a nettó árbevétel az előzetes számítások szerint 5-10 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit. A korábban nyilvánosságra hozott adatok szerint a 2000. év még ennél is jelentősebb felfutást hozott. Abban az esztendőben a társaság árbevétele 1999-hez képest közel megduplázódott.

Heikki Vappula kiemelte: a cég ilyenformán közölt árbevétele nem tartalmazza a magyarországi kutatás-fejlesztés teljesítményét. A Nokia másik érdekeltsége, a komáromi mobiltelefongyár pedig önálló szervezeti egység, ez utóbbi adatait egyáltalán nem közlik.

Mint ismert, mintegy 100 millió eurós beruházás keretében 2000-től indult be az üzem, ahol ma már kilenc gyártó- és tíz összeszerelő soron készülnek kizárólag konkrét megrendelésre a készülékek.

Az ügyvezető igazgató kiemelte: az előbbi évektől eltérően a vállalat tavaly már nem hajtott végre jelentős beruházást Magyarországon, de sikerült megőriznie a létszámot.

Az anyacég által elhatározott leépítések elkerülték az itteni érdekeltségeket. Ezt főként a kedvező termelékenységi mutatókkal magyarázta Heikki Vappula.

A Nokia Magyarországon jelenleg mintegy kétezer embert foglalkoztat, ebből 1300-an a komáromi gyárban, míg a többiek Budapesten dolgoznak. Utóbbiak közül 400-an távközlési szoftverek fejlesztésével foglalkoznak.

Az anyavállalat tavalyi működési nyeresége 5,2 milliárd euró volt, 2000-ben 5,9 milliárd eurót rögzítettek. (SGy)

MUNKATÁRSUNKTÓL