Az Európai Unió legutóbbi agrártámogatási ajánlata ugyan kedvezőtlennek tűnt, de az évi mintegy 180-230 milliárd forintos forgalmat képviselő kertészeti ágazatot mégsem érintené hátrányosan - vált világosság a Kecskeméten tartott 5. Kertészeti Technikai Szimpózium és Kiállításon (Kert-Tech) - mondta lapunknak a pénteken zárult esemény kapcsán a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács társelnöke, Bittsánszky János (egyben a ZKI Rt. vezérigazgatója). Nagy előnyként említette, hogy más agrártermékekkel ellentében a zöldség- és gyümölcsfélékre az unióban nincsenek kvóták, vagyis a magyar termelők versenyképességét kizárólag terményeik minősége, illetve azok előállítási költsége dönti majd el. Ha ez az ágazat valóban ugyanakkora támogatást kap, mint az unió más országbeli termelői, a költségekkel sem lesz gond - véli. Az agrársegélyeknek mindössze 6 százalékát teszi ki a kertészeti termelés támogatása, ami Bittsánszky János szerint már csak összegszerűsége miatt is fontos számunkra.

A kiállításon érződött, hogy a tanácskozás előtt jelentek meg az idei hazai agrártámogatási rendeletek, ugyanis bel- és külföldről minden eddiginél több, félszáz gyártó és mezőgép-kereskedelmi vállalkozás hozta el gépeit, termelési eszközeit. Az ígért, viszonylag jelentős támogatások, hitelek és hitelgaranciák révén a termelők saját forrásaikat kiegészítve ugyanis pótolhatják mára meglehetősen elhasználódott (a kis- és közepes vállalkozásoknál pedig részben hiányzó) eszközeiket.

Ugyancsak sokkal többen érdeklődtek a tanácskozáson terítékre került termelői értékesítő szervezetek (tész) szervezése, a meglévők munkája iránt - mondta Bittsánszky János. Jelenleg már 12 ilyen, előzetesen elismert, bejegyzett vállalkozás működik a szakmában, további 8 miniszteri bejegyzés előtt áll. Egyébként összesen 60-80, a jelenlegieknél nagyobb tészre volna szükség, amelyek zöldség-gyümölcs feldolgozására és a kereskedelem döntően friss, márkázott áruval való ellátására szerveződnének. Az ilyen termelői összefogások viszonylag nagy tömegű, jó minőségű áruval tudnak a piacon, a nagykereskedelmi láncoknál megjelenni.

Mártonffy Béla, a terméktanács ügyvezető igazgatója szerint miután az ötödik alkalommal megtartott rendezvény már polgárjogot nyert, azt a kertészettechnikai szakma legnagyobb, nemzetközi szintű seregszemléjévé akarják tenni. Most sem tömegeket vártak rá, viszont a két napon megjelent 1300 szakember olyan szimpóziumon vett részt, amely szerinte felért egy igen tartalmas, rövidített tanfolyammal. Mártonffy azért is fontosnak tartja a termények piaci előkészítéséből szerepet vállaló tészek létrejöttének támogatását, mert a kertészetek hiába állítanak elő nagy tömegű nyersárut, ha azok kereskedelmi előkészítése (tisztítása, csomagolása) nem megfelelő vagy csak kis teljesítményű. A feldolgozók nélkül az áruházi láncoknál ugyanis hiány lesz a hazai zöldség- és gyümölcsfélékből, ha a termelők keveset ajánlanak fel nekik.

Fehér István