Németországban az új autók értékesítése az első három hónapban 3 százalékkal csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest. Tavalyelőtt 11 százalékkal szűkült a piac. Így hát nem is csoda, hogy a külföldi gyártók - a FIAT-tal és a Renault-Nissan-csoporttal az élen - árkedvezményekkel és előnyös részletfizetési konstrukciókkal élnek. Már a négy márkát tömörítő Volkswagen-csoport is beszállt a versenybe.

A széles körű árkedvezmények ellenére nem nőnek az eladások Németországban - állapítja meg Arndt Ellinghorst, a WestLB szakértője, megjegyezvén, hogy a FIAT az új középkategóriás modelljét, a Stilót előleg nélküli részletfizetéssel adja, márpedig ilyen konstrukciót eleddig csupán kifutó modelleknél használtak az importőrök. A FIAT szóvivője, Thomas Casper azonban úgy véli, már az új autók esetében sem lehet mellőzni az effajta piacélénkítést.

A Nissan pedig kamatmentes hitellel csábítgatja a vevőket. Ez a rendszer igen elterjedt az Egyesült Államokban, azonban meglehetősen szokatlan a német piacon.

A Nissan Deutschland szóvivője ugyanakkor határozottan kijelentette, ettől a lépéstől függetlenül nyereséges vállalkozás a japán márka németországi képviselete.

A Volkswagen-csoport új elnöke, Bernd Pischetsrieder, aki a részvényesek keddi közgyűlése alkalmából foglalta el posztját, a részvényeseknek készített jelentésében azt írta, hogy Volkswagenekből az első negyedévben 9 százalékkal kevesebb, 817 ezer személyautót és 8,8 százalékkal kevesebb haszonjárművet szállítottak ki a megrendelőknek, ugyanakkor az Audi márka kiszállításai 0,3 százalékkal növekedtek.

A Volkswagen ugyanakkor abban különbözik külföldi riváli-saitól, hogy ármérséklés helyett inkább több ingyen extra felszerelést ajánl autóihoz. Néhány modellnél az extra légkondicionálóval ezer eurót spórolhatnak meg a vásárlók.

Nyugat-Európában márciusban 7,4 százalékkal kevesebb autót szállítottak ki a tavalyi év hasonló időszakához képest. Mindössze Dánia, Belgium és Nagy-Britannia mutatott fel kis- mértékű emelkedést. A német cégek közül egyedül a BMV növelte kiszállításait, mégpedig 16,5 százalékkal.

VG-összefoglaló