Az Agfa-Gevaert vezetése úgy döntött, hogy egyelőre vár a három üzletág közül a leggyengébben teljesítő fotográfiai részleg értékesítésével addig, amíg nem hajtják végre a vállalat átalakításának programját. Ludo Verhoeven, a fényképészeti termékeket gyártó belga csoport vezérigazgatója a Reuters tudósítójának elmondta, a cégnél először az egyes divíziók között meglévő átfedéseket akarják megszüntetni, mert így áttekinthetőbbé válik a vállalat működése, és könnyebb leválasztani a cégről a fotográ-fiai részleget.

A vállalat nagyszabású stratégiai átalakulásra készül, ami több mint egyszerű költségcsökkentés. "A vállalatot úgy akarjuk átalakítani, hogy az egyes üzletágak önálló gazdálkodást folytassanak" - jelentette ki a vezérigazgató.

A hírügynökségi jelentés emlékeztet arra, hogy tavaly júniusban meghiúsult az Agfának az az üzlete, amelynek értelmében a belga csoport fotográfiai részlegét eladták volna a Schroeder Ventures brit befektetői csoportnak.

A társaság tavaly 12 millió eurós veszteséget könyvelt el az egy évvel korábbi 105 millió nyereséget követően, az árbevétel - 20 százalékkal - 1,2 milliárd euróra csökkent a globális lassulás, az idegenforgalom zsugorodása miatt, valamint annak tulajdoníthatóan, hogy a társaság kivonult a digitális kamerák és szkennerek piacáról. (VG)