A társaság igazgatóságának elnöke az éves eredmények ismertetésekor kijelentette: elsőként Nagy-Britanniát célozzák meg, ahol már van érdekeltségük. Ezt követik más európai országok is, ennél konkrétabb tervet azonban nem ismertetett Klaus Zumwinkel. Elmondta, hogy a brit piacon a Securior elnevezésű leányvállalattal érdekeltek a csomagküldésben. Ottani jelenlétüket fokozatosan akarják kiépíteni: Nagy-Britanniában 2003-tól részben felszabadítják a levélpiacot, s egy évvel később további liberalizáció várható. A Deutsche Post elnöke a Die Welt beszámolója szerint elmondta: az Európai Unióban zajló postai liberalizációnak köszönhetően a Deutsche Post egész Európára kiterjedő levélkihordó hálózatot akar kiépíteni. Ehhez a társaság pénzügyileg jól áll, egyedül az expressz szolgáltatást végző DHL-nek kellett tetemes veszteséget elkönyvelnie tavaly.

(VG)Magához tért a Mazda

A 33 százalékig a Ford tulajdonában lévő Mazda javuló pénzügyi eredményekről számolt be. Noha a cég a 2001-es pénzügyi évi eredményeit és az idei előrejelzéseit május 15-én közli, előzetesen bejelentette, hogy az elmúlt esztendő a Mazda történetében a legjobb megtérülésű volt, és mind konszolidált, mind nem konszolidált alapon a 2001-es pénzügyi év sikeresnek bizonyult. A 2000. évivel összehasonlítva a nettó nyereség 163,7 milliárd jenre (1,4 milliárd euró) növekedett, ami a márka 82 éves történetében az eddigi legjobb. A módosított előrejelzés szerint a tavalyi évi konszolidált forgalom 2094 milliárd jen (18 milliárd euró), ami 78,2 milliárd jennel (673 millió euró) több mint egy évvel ezelőtt, és 4 milliárd jennel (34 millió euró) magasabb, mint amit a tavaly novemberi előrejelzés jósolt. A működési nyereség várhatóan 28 milliárd jen lesz (421 millió euró), ami 42,9 milliárd jenes növekedés az egy évvel ezelőttihez képest. (VG)Fizetésemelés a Wal-Mart főnökének

A Wal-Mart vezérigazgatója 13 százalékos fizetésemelést kapott a tavalyi évben, miután az amerikai diszkont-kiskereskedelmi áruházlánc a világ legnagyobb vállalata lett a forgalom nagyságát tekintve. A Reuters beszámolója szerint Lee Scott 1,1 millió dollárt vihetett haza a 2002. január 30-val végződött esztendőben az egy évvel korábbi 992 ezret követően. Ezenkívül prémiuma két százalékkal, 1,8 millió dollárra emelkedett, részvényopciója 521 ezer Wal-Mart-papírra szólt. Scott 2000 januárjában került a társaság élére, s a diszkonthálózat ez év februárjában közzétett 217,8 milliárd dolláros tavalyi árbevételével - ami 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - a világ legnagyobb cége lett, megelőzve a korábbi első helyezett Exxon Mobilt is. (VG)