Mivel Magyarországon is gomba módra szaporodnak a multinacionális vállalatok, a vezető piaci pozíció megszerzéséhez a döntéshozóknak nagy segítségére lehetnek az információfelkutatásra speciálisan "kiképzett" tudásmunkások, az infobrókerek. Ők - megbízásuktól függően - akár a versenytárs üzleti ügyeinek folyamatos követését is megoldhatják. Az infobrókerek közé egyébként - az ipari kémkedést is sejtető nevükkel ellentétben - csak a törvényes úton kulcsinformációkat kutatókat sorolják.

A professzionális infobrókerek száma a klasszikus tőzsdei brókerekkel ellentétben egyre növekszik. Igaz, ma még nem éri el számuk a százat. A szakma piaci bevezetése, infrastruktúrájának kiépítése jelenleg is folyik - nyilatkozott a Világgazdaságnak Mikulás Gábor. A Magyar Információbrókerek Egyesületének elnöke hangsúlyozta: először is meg kell győzni a megrendelőt, hogy az infobrókerek az információ szakszerű "előteremtésével" versenyelőnyhöz juttatják vállalatukat, segíthetik azok kutatás-fejlesztési projektjeit úgy, hogy pénzt és időt takarítanak meg számukra. Az infobrókerek piaci elismertségét a megbízók még nem honorálják kiemelten. A keresés folyamata azonban többnyire már most is költséges, hiszen a megfelelő adatbázisok eléréséhez általában magas árakat szabnak az adatszolgáltatók.

Szakértők szerint egyébként a korrekt információk megszerzésének kulcsmomentuma a keresés technikájában rejlik. Kiemelkedő helyet kap a felkészülési fázis, az információkeresés és a szelektálás folyamata, valamint a feldolgozás és a prezentációs munka - mondta Hrivnák Andrea. A budapesti Benedict School oktatási igazgatója hangsúlyozta: a szelektív módszer alkalmazásához mindenesetre a lehető leggyorsabban, a költségeket figyelembe véve pedig a legrövidebb úton kell eljutni. A Benedict School 200 órás képzésében eddig 30-an szereztek infobrókeri végzettséget. A hallgatók között egyelőre még kevesen vannak, akik egyéni menedzselés keretében állnak majd megbízóik rendelkezésére, többségüket jelenlegi munkahelyük iskolázta be, míg mások az ilyen szakembereket alkalmazni kívánó vállalatok felé kacsingatnak.

Simon Krisztián