A Heves megyei Lőrinciben két éve újraindult erőmű a napokban kerül ki a garanciális időszakból. A helyi önkormányzat reméli, hogy később tovább bővülhet az áramtermelő egység. A Magyar Villamos Művek (MVM) öt-hat év múlva tartja elképzelhetőnek újabb turbinák telepítését.

Az MVM 14,5 milliárdos beruházásként indította újra a lőrinci erőművet. Az áramtermelő egységet a huszonöt éve bezárt egykori széntüzelésű erőmű területén alakították ki, felhasználva a még jó állapotban található épületeket. Az olajtüzelésű, 170 megawattos, gyors indítású gázturbina 9 és fél perc alatt már teljes kapacitással működhet. Az egység az első öt évben csúcserőműként is használható, azaz üzembe helyezhető akkor is, ha az országos rendszerben bizonyos napszakokban megnő a fogyasztás. Ugyanakkor képes az úgynevezett sötét startra is: ha az országos rendszer valamilyen rendkívüli esemény következtében összeomlana, Lőrinciből lehetséges az "újraélesztés". Az erőművek önmaguk nem képesek a beindulásra, mivel ahhoz áramra van szükségük. Lőrinciben ezt egy dízelgépcsoport termelni tudja, s az így előállított árammal elindítható a saját erőmű, majd sorozatban feléleszthető az áramszolgáltató rendszer többi egysége is. A lőrinci egység az 1998-ban átadott litéri és sajószögedi, ugyancsak gyors indítású erőművekkel együtt biztosítja azt a 410 megawattos gyorsan igénybe vehető szekunder tartalékot, amelynek létrehozása alapfeltétele volt a nyugat-európai villamosenergia-rendszerhez történő csatlakozásnak.

Az újraindulás óta eltelt kétéves működéssel kapcsolatban Szántó István, az MVM erőművi főmérnöke elmondta, hogy az erőmű jól vizsgázott. A gyors indításúak startjáról minden esetben a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. dönt. Lőrincinek eddig évente mintegy harminc startja volt, valamennyi problémamentes.

Varga Antal lőrinci polgármester abban bízik, hogy néhány éven belül az erőmű újabb turbinával bővül. A már meglévő épületek erre lehetőséget biztosítanak. A fejlesztés tovább erősíthetné a város gazdasági pozícióit, és újabb munkahelyeket teremtene. A bővítést Szántó István öt-hat év múlva tartja elképzelhetőnek.

Fejlesztésként a már működő gázturbina mellé egy gőzturbinát építenének be, így az erőmű úgynevezett kombinált ciklusú blokként termelne áramot. A fejlesztés az áramkereslet növekedésétől is függ. (VZ)

Munkatársunktól