Mintegy kétmilliárd forint értékű projekt megvalósítása kezdődött meg a Debreceni Gyógyfürdő Kft.-nél a héten, ehhez a Széchenyi-tervből kaptak egymilliárdos támogatást.

A tervek szerint 1,5-1,7 milliárdos beruházással megépül egy élményfürdő, amely azonban teljesen más elemeket tartalmaz majd, mind a szomszédos hajdúszoboszlói. Ezt egészíti ki egy 200-220 millió forintos korszerűsítési program, amelynek során modernizálják a mostani uszoda csarnokot, vízforgató berendezéseket építenek, s felújítják a mosdó-zuhany blokkot. Ez utóbbi munkák kezdődtek meg a nádudvari Nádép Kft. kivitelezésében a hét elején, s fejeződnek be augusztus végére. Az új élményfürdő kivitelezése pedig a közelmúltban kiírt közbeszerzési pályázat elbírálása után kezdődhet meg.

Nádasy Gábor vezérigazgató elmondta, elképzeléseik szerint az élményfürdő - amely nem konkurenciája akar lenni a hajdúszoboszlóinak, a két létesítmény kiegészíti és erősíti egymást - megvalósítását várhatóan októberben tudják megkezdeni, s a nyitást jövő nyárra tervezik.

A száz százalékban a városi önkormányzat tulajdonában lévő társaság árbevétele tavaly 804 millió forint volt. A legeredményesebb üzletág a gyógyszálló üzemeltetése, illetve a vendéglátói tevékenység volt. Ennek árbevétele 570 millió volt.

A fürdő gyógyászati részlege 200 milliós árbevételt, míg maga a fürdő 234 millió forintot termelt meg.

A társaság tavaly nullszaldóval zárta az évet. Az ez évi várakozásokról Nádasy Gábor nem kívánt részleteket közölni, csupán annyit mondott: a beruházások miatt az idén is nullszaldóra számítanak. A kétmilliárd forintos beruházást a Széchenyi-program mellett a város is támogatta, ez utóbbi 500 millióval, míg ugyanekkora a felvett hitel mértéke is.

A bővítést követően a fürdő egy időben 600 vendéget tud majd fogadni, s a kapacitás bővülése miatt 2004-ben 100-150 millió forint többletbevételre számítanak. E növekedést figyelembe véve a fejlesztés megtérülési idejét öt évben határozták meg.

Lázár Ildikó