A felső kategóriás irodák hozama Budapesten nyolc százalék körül alakulhat az elkövetkező évben, Prága megközelíti a kilenc százalékot, Varsót azonban nehéz a többihez mérni a korábbról megmaradt viszonylag magas árak miatt - összegzi várakozásait a Deka Immobilien vezérigazgatója, Willi Alda az EuroProperty közép-európai ingatlanbefektetésekről szóló körképében.

A régió piacán a legaktívabbnak a német befektetői körök bizonyulnak, tapasztalataik szerint a kiváló minőségű ingatlanprojektek száma jelenleg még mindig igen alacsony, ennek ellenére azonban bíznak további ingatlanfejlesztési tervekben és a bérleti piac újbóli feléledésében. A DTZ regionális igazgatója, Chris Bennett szerint a német zárt végű befektetési társaságok leginkább a 7-10 éves, 50 millió euró körüli ingatlanbefektetésekben érdekeltek.

A HypoVereinsbank és az Ergo Trust 1998-ban elsőként indított közép-európai ingatlanalapot intézményi befektetők részére. A Zei nevű alap 200 millió eurós kerete a tervek szerint az év végéig teljes mértékben be lesz fektetve. Jelenleg Prágában négy, a magyar és lengyel fővárosban pedig egy-egy épületük van. A további lépéseket azonban némileg nehezíti, hogy a négy évvel korábbi két számjegyű hozamokkal szemben ma már az átlagos jövedelmezőség 9 százalék alá került a régióban. A Közép-Európában nyílt végű ingatlanalappal először jelentkező Deka Immobiliennél a csökkenés okát egyértelműen az ágazat megerősödésére és a megkezdődő expanzióra vezetik vissza.

Optimizmusának ad azonban hangot az ugyancsak nyílt végű Grundbesitz-Global alapot kezelő DB Real Estate vezérigazgatója, Walter Klug. Budapes-ten eddig 84 millió eurót fektettek be összesen négy ingatlanba, Lengyelországban a belga Liebknecht által fejlesztett három új projektben vesznek részt, a prágai befektetésállomány pedig 18 millió euró. A régióbeli lehetőségek kihasználására a közelmúltban zárt végű befektetési társaságot is létrehoztak a kiskereskedelmi befektetésekben érdekeltek számára: az Árkád üzletközpontban lévő 40 millió eurónyi részesedés után a várható hozam 8,6 százalék, ami a kedvező magyar adóviszonyok miatt kimondottan előnyös az ügyfeleinknek - állapítja meg Walter Klug. Az optimizmusnak további bizonyítékát jelenti, hogy a DB Real Estate két újabb zárt alap indítását tervezi még az idén, a bevásárlóközpontok specialistájának számító ECE által menedzselt wroclawi és lódzi ingatlanfejlesztések kapcsán.

A nyugati piacokon már ismert Iii-Fonds azonban ez idáig nem talált alkalmas befektetést a régióban, továbbra is várja az ígéretes tervek felbukkanását. Mások étvágya azonban növekszik: a korábban már említett Ergo Trust a CDC Ixis Immóval szövetkezve félmilliárd eurónyi tőkét egyesített a PBW nevű alapjában, ennek felét már kihelyezték, a fennmaradó részt pedig két éven belül elköltik a tervek szerint.

A már konszolidálódott budapesti piacon az év második felétől ugyanis a bérleti díjak újbóli emelkedését remélik, a lengyel piac mérete miatt pedig Varsóban kimagasló fejlődéssel számolnak. A HypoVereinsbank szintén félmilliárdos nagyságrenddel szeretné beindítani második alapját. Stratégiája értelmében azonban nem kíván részt venni a 15-30 milliós befektetések körében tapasztalt éles, a hozamokat felmorzsoló versenyben, helyette inkább a 75-150 millió eurós tartományra koncentrál, itt ugyanis várakozásaik szerint egy évtized alatt a hozamok 2,5 százalékponttal emelkedhetnek.

Mráz Dániel