Nem halasztható a költségalapú gázárképzés rendszerének kidolgozása - jelentette ki Szalay Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára az ipari energiafogyasztók fórumának konferenciáján. A lakossági és a távhőszektorban az idén semmiképp sem lesz áremelés, a nagyfogyasztóknak viszont számolniuk kell a drágulással. Szalay Gábor utalt rá: az őszi önkormányzati választások miatt a költségalapú árak egy lépésben történő bevezetése komoly politikai kockázatokkal járhat. A gázüzlet piaci szereplői között nem lehet igazságot tenni úgy, hogy az mindenki számára elfogadható legyen. Számos igazság ütközik ugyanis.

A fogyasztók nem fizetik meg a szolgáltatás költségeit, ellátásbiztonsági szempontból a hazai gázinfrastruktúrát meg kell erősíteni, de a fejlesztésekre az amortizáció nem jelent fedezetet, mert az eszközök alulértékeltek. Sőt a hálózat fejlesztése is indokolt, mert a gazdaságélénküléssel együtt az igények növekedése várható. Másrészt igaz, hogy a hálózatfejlesztésben a lakosság indokolatlanul nagy terhet vállal. Magasak a hálózati veszteségek.

A világpolitikai feszültségek feszítik az olaj- és gázpiacot. A látszólagosan olcsó gáz gazdaságtalan döntésekre ösztönzi a felhasználókat. Nem utolsósorban a jelenlegi árak nem felelnek meg az érvényes gáztörvényben meghatározott árképletnek. Igaz - ismerte el Szalay Gábor -, hogy a nagyfogyasztók egy bizonyos csoportja már közel világpiaci áron jut a gázhoz.

A költségalapú árképzés rendszerének előkészítése halaszthatatlan a gazdasági tárca politikai államtitkára szerint, mert mint mondta, a mesterségesen alacsonyan tartott árak évente 150 milliárd forintnyi vagyonvesztést eredményeznek az állami érdekeltségű vállalatoknál. Ezzel szemben egy kompenzációs rendszer működtetése évi 30-40 milliárd forintba kerülne, s legfeljebb 20-30 milliárd volna a nemzetgazdasági hatása a költségalapú árak alkalmazásának többek között inflációs oldalon.

A kompenzációs rendszer finanszírozására egyébként a bányajáradék révén teremtene forrást a gazdasági tárca. A tervek szerint a világpiaci gázárakhoz kötötten sávos rendszerben határoznák meg a hazai kitermelésű gáz utáni járadékot, 82 dolláros ár alatt ez a jelenlegi 12 százalék maradna.

Hlavay Richárd