A magyar, a francia, az olasz, a portugál és a görög légiirányítók munkabeszüntetése miatt jelentős fennakadások várhatók ma az európai repülésben. A Malév kilenc járatot törölt, több járat késéssel indul, illetve érkezik Ferihegyre. Párizsból csak egyetlen járat érkezik Budapestre, a Görögországba induló járatokat pedig összevonják. A munkabeszüntetés nem érinti a kutató-mentő, a humanitárius és az állami repüléseket, illetve nem terjed ki az átmenő légi forgalomra sem.

Az egységes sztrájk inkább a rövidebb távokon béníthatja meg a közlekedést, a kontinensek közötti forgalomban csak kisebb késésekre számítanak a szakértők - írja a Reuters. Az Air France nemzetközi járatai közül várhatóan csak minden tizedik tud majd felszállni, a British Airways pedig a szokásos 126 helyett 4 géppel repül franciaországi úti célok felé. Olaszországban a repülősökkel együtt sztrájkba lépnek a vasutasok, a helyi tömegközlekedés alkalmazottai és a kompjáratok személyzete is. Az Alitalia 50-et törölt mai járatai közül, így mintegy 8 ezer utas kényszerül változtatni útitervén.

Elképzelhető, hogy az európai utazásokat az idén nyáron többször is nehezíteni fogják a hasonló akciók. A francia szakszervezetek ugyanis már előre jelezték, hogy az európai uniós egyesített égbolt kezdeményezés ellen további lépésekkel is küzdeni fognak. A légiirányítók a brüsszeli politikát a privatizáció előszelének tartják, és a nemzeti légterek megszűnésétől tartanak. A szabaddá váló európai piac legnagyobb ellenzői a francia munkavállalók, akik iparágukat féltik a nyitástól. Az Európai Bizottság az egyre kritikusabbá váló késések és a nagyobb járatsűrűség kivitelezhetősége miatt döntött a kezdeményezés mellett.

VG-Összeállítás