A Malév Rt. várhatóan hatmilliárd forint tőkeinjekcióhoz jut. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. igazgatósága tegnap elfogadta a nemzeti légitársaság tőkehelyzetének rendezéséről készült kormány-előterjesztés tervezetét. A vagyonkezelő testület támogatta a Malév Rt. igazgatósága által elfogadott repülőgépflotta-fejlesztési koncepciót is.

Az ÁPV Rt.-nél úgy látják, hogy a légitársaság múlt évben elfogadott átalakítási programjának kezdeti eredményei már alkalmasak a továbblépéshez. A Malév versenytársaihoz mérten szélsőségesen alultőkésített - állapítja meg a vagyonkezelő közleménye. A mostani tőkeinjekció az első lépést jelenti a cég megerősítésében. A további tőkebevonások esetében a vagyonkezelő már nem csak költségvetési forrásokra épít. A kormány-előterjesztésben az ÁPV Rt. a Malév versenyhatékonyságát növelő vámjogszabály-módosításokat is javasol. Indítványozza a légitársaság és a Budapest Airport Rt. hosszú távú stratégiájának öszszehangolását.

A Malévnak rövid távon legalább 50 milliárd forintos tőkejuttatásra van szüksége ahhoz, hogy megkapaszkodjon a kemény versenyben, illetve sikeresen végrehajtsa az átalakítási programot és megújítsa flottáját - hangsúlyozta korábban lapunknak Váradi József vezérigazgató.

A mostani tőkeinjekcióra egyebek között azért volt szükség, mert a légitársaság így érvényesíthette az új generációs Boeing gépekre már előzőleg bejelentett opcióját. A légi közlekedés jelenlegi válságos állapotában a repülőgépgyártók jóval alacsonyabb áron kínálják a járműveket, s ezt akarja kihasználni a Malév. A jobb pozíciókat azért is érdemes kihasználni, mert így versenyelőnybe kerülhet a magyar légitársaság a többi, ugyancsak nehéz időket élő és a Malévhez hasonló tőkeerejű céggel szemben.

VG-összefoglaló