Mit iszik a Balatonnál nyaraló vendég, ha bort rendel? Ezt a kínos kérdést egyre gyakrabban teszik fel egymásnak a tó körül tevékenykedő gazdák, és a válasz sajnos egyértelmű: a termelők szerint meglehetősen sok "kétes eredetű és megkérdőjelezhető minőségű" bor forog a vendéglátásban. Miközben számos balatoni pincészet komoly eladási gondokkal küszködik, a strandok büféiben, egyes éttermekben és egyéb vendéglátóhelyeken folyamatosan veszik a borokat, vagy inkább - a gazdák gyanúja szerint - a "bornak látszó" italokat. Ráadásul nem kizárólag az asztali minőséget előállító pincészetek vannak gondban. A következményeket korántsem egyedül a borászatok sínylik meg. El lehet képzelni, hogy a csodálatosnak beharangozott magyar gasztronómia reményében hazánkba érkező külföldi mit érez, amikor egy balatoni étteremben vagy pizzériában összetalálkozik egy borként felszolgált furcsasággal.
>> Piacvédelem
Az egyre lehetetlenebb helyzet sokakat végre cselekvésre ösztönöz; többen a tervezett Balaton-régióban látják a kiutat. A borrégió koncepciójának egyik kidolgozója, a Káli-medencében gazdálkodó Tóth Sándor kérdésünkre elmondta: ha az érintett három megye - Somogy, Zala és Veszprém - hegyközségei öszszefognak, a szigorú piacvédelmi intézkedésekkel megvédhetik érdekeiket. A kicsiny borvidékek felett, azok összefogásával működő nagyobb régiók fontosságát hangsúlyozza Szeremley Huba is. Az ismert badacsonyi pincetulajdonos úgy véli, a nagyobb egységekre és az összefogásra azért is szükség van, mert a fogyasztóktól, különösen a külföldiektől, nem várható el, hogy megkülönböztessék a 22 magyar borvidéket. A régiós koncepció kidolgozói az egységes fellépés hangsúlyozása mellett fontosnak tartják az egyedi adottságú termőhelyek sajátosságainak kidomborítását; az itt felmerülő eredetvédelmi szabályozásokról az adott hegyközségek döntenének a jövőben is.
A borvidékek régiójáról szeptemberben tanácskoznak az érintettek, amelyre a földművelési tárca vezetése is meghívót kapott. A tervezett nagy egységet öt, esetleg hat Balaton-környéki borvidék (Balatonfüred-csopaki, Badacsonyi, Balaton-felvidéki, Balatonboglári, Zalai, Somlói) önállóságának megtartásával hoznák létre. A tótól távolabb eső Somló részvétele még kérdéses. Az autonómiájukat megőrző hegyközségek összefogását az általuk felhatalmazott küldöttekből álló tanács szervezné. A régiós tanács munkájában tanácskozási joggal részt vennének a Badacsonyi Borászati Kutatóintézet, az Országos Borminősítő Intézet (OBI), a Balatoni Szövetség és a Balatoni Fejlesztési Tanács szakemberei.
Mint Tóth Sándortól megtudtuk, ha az összefogás megvalósul, a tervezett régió a hozzá tartozó 150 településen élő 25 ezer olyan család érdekeit képviseli majd, akik részben vagy egészben szőlő- és bortermelésből élnek. A piacvédelmet tartják a legfontosabbnak, ezért a régiót alkotó borvidékekről kifelé tartó szőlők, illetve borok útjába akadályt nem gördítenének, ám a befelé érkező borokat szigorúan ellenőriznék. Más borvidékek igazolt eredetű, minőségi termékei az érintett hegyközségek engedélyével utat találhatnak a Balaton partjára, ám a "gyanúsan olcsó", ezért nagyobb haszonnal értékesíthető, többnyire kannás termékeket megpróbálnák kívül tartani. Az elképzelések szerint 2003 januárjától meginduló régiós szerveződés tanácsa és közgyűlése mellett a piacvédelmi és egyéb célok megvalósítását hat bizottság irányítaná. Az eredetvédelmi, a rendtartási, a borszakértő, a borúti koordinációs, az etikai és a marketingbizottság a koncepció értelmében a francia és az osztrák példák figyelembevételével irányítaná a munkát. A régiós együttműködés bázisa a badacsonyi kutatóintézet lenne. A szervezők nehéz munkára készülnek, hiszen az ellenérdekeltek pozíciói erősek, ráadásul még bizonyos esetben azoknak a támogatását is nehéz megszerezni, akik számára előnyös lenne az új szabályozás. Az egyik szakember név nélkül azt nyilatkozta: "Most vizsgázik a balatoni borvidékek elitje. Ha az oly hosszú és tragikus következményekkel járó tétlenség után nem tudjuk rendezni a viszonyokat, akkor a jelenlegi mélypontról már nem lesz felemelkedés."
>> Útravaló
Az Európai Unió borvidékein működő pincészetek példája alapján tudható, hogy a jól működő borúti hálózatokba bekapcsolódó cégek termelésük akár 40 százalékát is értékesíteni tudják a borturistáknak. Az e tekintetben is éllovas villányi gazdák esetében ez az arány jelenleg 30 százalék körül mozog. A jelek szerint a "balatoni állóvizet" az érintettek a fenti tapasztalatokra alapozva is megpróbálják felkavarni. A Balatonboglári borvidéken már idén elindult egy minden tekintetben életképesnek bizonyuló borúti szerveződés, de az északi parton is komoly előkészületek folynak. A badacsonyiak borúti egyesületében a közelmúltban vezetőváltás történt. Az új elnök a révfülöpi Kál-Vin Pincészet tulajdonosa, Varga György lett. Az ő irányításával megkezdődött az érdemi munka. Ígéretesen szerveződik a Balatonfüred-csopaki borvidék "úthálózatának" kialakítása, és Keszthely környékén is vannak pozitív jelek. A fentiek alapján remény van arra, hogy a Balatonhoz érkező és a borok iránt is érdeklődő turisták megfelelő információt kapjanak arról a 40-50 helyről, ahol bizonyosan minőségi nedűket kóstolhatnak.
>> Az élcsapat
Miközben a vázolt gondok szele a balatoni borpiramis csúcsán elhelyezkedő cégeket is meg-megérinti, a vezető pincészetek többsége szépen halad a maga útján. Figula Mihály (Balatonfüred) esetében továbbra is az újító kedv az egyik meghatározó tényező: újdonságnak számít az a már tavaly év végén palackozott 2001-es zenit, amely kevéske természetes cukortartalmával az édesebb szájú borisszák érdeklődésére tarthat számot. A mester a beruházásokról sem feledkezett meg: az idén a palackozó építése volt soron. Néhány évvel ezelőtt a borvidéken újdonságnak számítottak Jásdi István (Csopak) borai, a pince azonban mára már a balatoni felsőház állandó tagjává vált.
Komolyabb új szereplőt a Badacsonyi borvidéken köszönthetnek az érdeklődők, mégpedig a legendás Szent György-hegyen. Nyári Ödön kicsiny területen gazdálkodó, de igen határozott elképzelésekkel kormányzott pincéje a legmagasabb osztályban igyekszik megkapaszkodni. A gyönyörű hegymagasi ház alatti feldolgozóban a hűthető tartályok már munkába álltak, az intenzív fejlesztések most a szőlőterületek bővítését, valamint a fahordós érlelőpince kialakítását célozzák.
A borvidék nagy öregje, Szeremley Huba az utóbbi időben vörösborkínálatát erősítette. Ennek gyümölcse például a Szent György-hegy vidékéről származó pinot noir, vagy egy tihanyi cuvée, a kékoportó-kékfrankos házasítás. A híres badacsonyi száraz fehérborok kínálata továbbra is a megszokott gazdagságot tükrözi, az édes "szekcióban" pedig kialakult az a rend, mely szerint a Zeusz adja a nagyon magas cukortartalmat, a késői szüretelésű olaszrizling pedig a közepes édességet képviseli. A Badacsonyi és a Balaton-felvidéki borvidéken egyaránt jelen lévő révfülöpi Kál-Vin Pincészet a vendéglátás terén fejlesztett. Ennek köszönhetően a révfülöpi Mákvirág Borházban a kóstolók a borok mellett már komoly étlapról is válogathatnak.
Keszthelyen, illetve a város környéki területeken, amelyek egy része a Zalai, másik fele pedig a Balaton-felvidéki borvidékhez tartozik, a Németh Borház igen intenzív fejlesztéseit követhetik nyomon az érdeklődők. A Hévíz közelében fekvő Szentgyörgyváron kóstolóterem létesül a régi pincéhez tartozó vincellérházban, a telepítések pedig a következő három helyre koncentrálódnak: Cserszegtomaj, a Kis-Balaton szomszédságában található Pogányvár térsége, valamint a Badacsonyhoz hasonló vulkáni bazaltból felépülő Kovácsi-hegy környéke. A Balaton és a déli országhatár közötti hatalmas területen "szórványosan" felbukkanó Zalai borvidék határ menti végein, a Mura-vidéki körzetben mára talán már nem számít újdonságnak Bussay László pincészetének gyors iramú fejlődése és ismertté válása.
"Régi" név, új pince - röviden így jellemezhető Konyári János fiával közösen vezényelt vállalkozása. A boglári mester továbbra is résztulajdonosa és főborásza a Sínai-hegyi cabernet sauvignon borával a legfelső kategóriába betörni igyekvő St. Donatus Pincészetnek, de mostanában a saját név alatt futó vállalkozás is sok figyelmet kap. A két Konyári nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint azt, hogy a családi pincét néhány év alatt bevezetik a hazai élvonalba. Légli Ottó a rá jellemző precizitással, de az idén a megszokottnál hatalmasabb léptekkel halad a maga útján. Megépült a balatonboglári feldolgozó, jelentősen gyarapodott a cég telepítésre váró szőlőterülete, és az idei szüretkor derül ki, mit tud a most termőre forduló, és nagy reményekkel várt új chardonnayültetvény.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.