A Jukosz, a második legnagyobb orosz olajtársaság 2010-ig az idei, bő 58 millió tonnás olajtermelését a kétszeresére kívánja növelni. Ám miután belpiaca alig bővül, a többlet elhelyezésére kivitelét háromszorosára kell emelnie. További piacokat, azok ellátására pedig helyi finomítói érdekeltségeket keres, s mindezek eléréséhez új szállítási útvonalak kiépítésén dolgozik. Az egyik majdani fő vevőjének, az USA-nak az omisalji kikötőből induló, 400 ezer tonnás tartályhajókon szállítana. A terminálig a Magyarországot is ellátó Barátság, majd az azzal itt összekapcsolandó Adria vezetéken át jutna az olaj.

"Az ehhez szükséges beruházás részleteiről a napokban egyeztettek Moszkvában. A terv az érintett kormányok jóváhagyására vár, a jóváhagyás után pedig rövidesen sor kerülhet a szerződés aláírására Zágrábban" - válaszolt lapunknak a Jukosz magyarországi képviseletének vezetője. Mint Fazakas Imre elmondta, kedvező esetben a jövő év végén megindul az olajszállítás az új útvonalon.

Mint a társaság napokban tartott vilniusi vezetői értekezletén elhangzott, a Jukosz az USA-ba a murmanszki kikötőből is indítana tartályhajókat. Ez az útvonal rövidebb, mint a Perzsa-öbölből indulók, így azoknál olcsóbb is. Ennek kiépítésére, valamint a szibériai mezőiről a kínai Daking városig lefektetendő csőre együtt hatmilliárd dollárt szán.

Európában is erősítene a Jukosz: a napokban nyitotta meg vilniusi képviseletét, rövidesen átadja a pozsonyit is, nemrég pedig közölte, hogy érdekli a legnagyobb lengyelországi olajfeldolgozó, a PKN Orlen is. Utóbbira a Jukosz és bármely külföldi olajtársaság is pályázhat - jelentette be kedden Wieslaw Kaczmarek lengyel pénzügyminiszter. A PKN 28,5 százaléka van állami kézben - emlékeztet a Bloomberg -, de további részvényei megvásárolhatók a varsói és külföldi tőzsdéken is. A PKN 18 százaléka lehet eladó, a részesedés azonban nemrég azáltal vált vonzóbbá, hogy a kormány lehetővé tette a társaság és az utána második legnagyobb finomító, a Rafineria Gdanska egyesülését.

A PKN megszerzésén keresztül (bár még tenderkiiírás sincs) érdekeltséghez juthatna a Rafineria Gdanskában is, amelynek 75 százalékára a legújabb hírek szerint a brit Rotch és a PKN közösen pályázna, lesöpörve a Lukoil-Rotch páros 274 millió dolláros s elvileg még október 17-ig érvényes ajánlatát. Más orosz olajtársaságok mellett szóba jöhet a Jukosz neve Csehországban is, ahol a napokban visszalépett az Unipetrol olaj- és vegyipari holdingra pályázott cseh-svájci Agrofert.