A Volvo Bus Co. megbízásából a svéd vállalat hat vezetője méri fel e héten a magyarországi kooperációs üzleti lehetőségeket. Lapunk érdeklődésére Mogyoróssy Tibor, a Volvo Hungária Kft. buszértékesítési igazgatója elmondta, két-két szakember az USA-ból és Svédországból érkezett, egy-egy pedig Francia- és Lengyelországból. Van köztük marketinges, jogász, pénzügyi, vevőszolgálati szakember is. A héten már jártak a Volán Egyesülésnél, a közlekedési minisztériumban, találkoztak a székesfehérvári és a kocsi polgármesterrel, a Volán-vállalatok képviselőivel. Ma és holnap magyar bankoknál, illetve a BKV-nál is látogatást tesznek.

Az általuk készített objektív jelentés alapján - amely ajánlást nem tartalmaz - a Volvo elnöke dönt majd. Viszont egyes sajtóhírekkel ellentétben a Volvo nem készül megvásárolni a székesfehérvári Ikarusbust.

A svéd vállalat küldöttsége tegnap Székesfehérváron felkereste az amerikai tulajdonú Alfa Bus Kft.-t is, amely néhány hónapja kezdte meg működését. A cég Volvo-alvázra épít elővárosi és városi buszt. A mostani megállapodás alapján évi 50 buszt szállít az Alba Volánnak, az első hat jármű szállítási határideje augusztus 31-e. A kapacitás bővíthető.

A buszba a székesfehérvári és a környékbeli vállalkozók által készített termékeket is beépítik. A buszgyártásnak Fehérváron nagy hagyománya van, s az ottani problémák miatt sok jó szakember lett munkanélküli.