A függetlenség alapelvének megsértése miatt vizsgálatot indított az Ernst & Young nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cégnél az amerikai tőkepiaci felügyelet. A SEC úgy látja, hogy gyanúja beigazolódott, így a bíróságtól kétirányú büntetés kiszabását kéri.

Megítélése szerint ugyanis az ilyen esetekben szokásosan kiszabott pénzbírság önmagában nem gyakorol elegendő visszatartó erőt. Az 1,7 millió dolláros bírság mellett így arra kéri a bíróságot, hogy hat hónapig tiltsa el az Ernst & Youngot új ügyfelek toborzásától. A végleges döntés előtt azonban még egy független testület is átvizsgálja a vétkesnek vélt társaság üzletmenetét és kapcsolatait, így jogerős döntés az ügyben csak hónapok múlva várható - fogalmaz a Netzeitung.

Piaci megfigyelők szerint a háttérben az Ernst & Young Peoplesoft szoftvercéggel való kapcsolata áll. A könyvvizsgáló cég ugyanis alaptevékenysége mellett egyéb üzleti érdekeltséget jelentő kapcsolatban is állt megbízójával. 1995 és 1999 között ugyanis egyéb ügyfelei számára értékesítette is a Peoplesoft termékeit, ezzel összesen 452 millió dolláros árbevételre téve szert.

A SEC nyilvánvaló szigorúbb fellépése az Enron-botrány óta figyelhető meg. Az összeférhetetlenség és hitelesség alapelvein esett csorba miatt ugyanis érezhetően megromlott a befektetői bizalom a piacokon, amely számottevő instabilitást hozott a fundamentálisan amúgy is gyengélkedő nemzetgazdaságban. A szigorítás az efféle kockázatoknak igyekszik elejét venni. (MDE)