Az idén a korábbi évekhez képest jóval kisebb ütemben növekszik a piacra kerülő új irodaterületek nagysága Budapesten, így bizakodók lehetünk a kihasználtsági mutató alakulásával kapcsolatban. A bérlők várható mobilitása miatt továbbra is jó befektetésnek számít az irodafejlesztés - mondta lapunknak Makkai Zsuzsa, a több fővárosi bérirodaház fejlesztésében érdekelt Business Center 99 Kft. (BC 99 Kft.) szakértője.

Mint kifejtette: a mélypontról való elmozdulást segíti, hogy több vállalat a régi, alacsony felszereltségű irodabérleményekből a korszerűbbekbe akar költözni, helyükre pedig az eddig nem irodaházakban működő vállalatok-vállalkozók lépnek. A bérleti díj mérséklődése ugyancsak afelé hatott, hogy a modern bérirodaházakba tegyék át központjaikat a sokszor több helyen, elszórtan tevékenykedő cégek.

A szakértő nem számít arra, hogy a jövőben olyan típusú fejlesztők érkezzenek a magyar piacra, mint a BC 99 Kft., amely a felépített irodaházait megtartja, a hasznosítás után üzemelteti is, ezzel fenntartja egyre bővülő portfólióját.

Az idei első negyedévben csupán egy irodaház, a Buda belső részén található Belle Époque kivitelezési munkái értek véget, így a teljes modern bériroda-állomány mindössze 1100 négyzetméterrel nőtt, megközelítve az 1,29 millió négyzetmétert - fogalmazott a DTZ Hungary nemzetközi ingatlan-tanácsadó lapunkhoz küldött összefoglalójában. Az idén piacra kerülő új irodák összterülete 100 ezer négyzetméter körül várható, ezzel 2003-ban ismét kisebb mértékben bővül a kínálat, mint az előző évben. A minimális új kínálat következtében folytatódott a korábbi csökkenő tendencia, így március végére 20 százalék alá került a kihasználatlansági ráta.

A szakértők szerint kedvezőtlen fejlemény azonban, hogy az átlagos tranzakcióméret tovább zsugorodott, az elmúlt három hónapban alig haladta meg a 600 négyzetmétert. Jellemző adat, hogy az első negyedévben kötött bérleti szerződések közel kilencven százaléka ezer négyzetméternél kisebb terület tárgyában született.

A BC 99 Kft. hamarosan új építkezést fejez be a Váci út 140. alatt. A Váci út és a Dagály utca sarkán megvalósuló projekt bekerülési értéke ötmilliárd forint. A nyolcemeletes épületben 16 ezer négyzetméternyi irodaterületet alakítottak ki. A havi bérleti díj (áfa nélkül) 14,5-15,5 euró négyzetméterenként. Az épület földszintjén több kisebb és egy nagyobb, kereskedelmi és ügyfélforgalomra alkalmas üzletet nyitnak, itt havonta (áfa nélkül) 18 eurót kell fizetni. A raktárhelyiségeknél 7,5 eurós a tarifa havonta, az üzemeltetési díj pedig 3,6 euró négyzetméterenként. A tömb alatt 274 gépkocsit tudnak elhelyezni egyszerre, itt havonta (áfa nélkül) 100 eurót kell kifizetni beállóhelyenként.

A BC 99 Kft. ingatlanberuházásai 1993 óta mind a budapesti, mind a prágai ingatlanpiacon megtalálhatók. A cég piaci részesedése - saját becslése szerint - 10 százalékos a budapesti irodapiacon.

A társaság 2002 végéig összesen 65 ezer négyzetméternyi irodaterületet adott át, a fejlesztési lehetőségek összesen 450 ezer négyzetmétert tesznek ki a budapesti piacon. A cégcsoport ingatlanbefektetéseinek összértéke eléri a 23 milliárd forintot, amely több mint 2 milliárdnyi éves bevételt generál.

A BC 99 Kft. a lakáspiacon is jelen van. Tavaly indult Zuglóban a Zöldváros Lakópark nevű projekt. Ennek során 240 lakást építenek fel, az első szakasz befejezése az év végére várható. A lakásokat 250 ezer forintért kínálják négyzetméterenként.