Mindenki számára hozzáférhetővé kellene tenni az alapellátásban (háziorvosi rendelőkben) a dietetikus ellátást, a táplálkozási szaktanácsadást - hangsúlyozta Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: tarthatatlan az a jelenlegi állapot, hogy a kórházi betegek élelmezésére elkülönített keret a hotelszolgálaton belül foglal helyet az egészségbiztosítónál. A páciens egyéni igényeit kiszolgáló gyógyélelmezés nem jelenik meg önálló tételként. Jelenleg a kórházakban az egy főre eső napi élelmezési norma átlagosan 320 forint - derül ki abból az 51 kórházat vizsgált felmérésből, melyet a szövetség készített a közelmúltban.

Ilyen alacsony keret mellett lehetetlen biztosítani az egyénre szabott, megfelelő étrendet, így elkerülhetetlen, hogy a hozzátartozók "besegítsenek" egy kis házi koszttal, amely nem minden esetben szolgálja a gyógyulást - tette hozzá Kubányi.

Problémát jelent, hogy Magyarországon sok olyan ember foglalkozik táplálkozási tanácsadással, akinek nincs ehhez megfelelő végzettsége és tapasztalata. Ez azért lehetséges, mert jelenleg hiányzik az erre vonatkozó törvényi szabályozás - hangzott el a közelmúltban e témában tartott tanácskozáson.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége már kidolgozta a táplálkozási szaktanácsadói szolgálat működési rendszerét, melyben 5-6 háziorvosra jutna egy dietetikus. Ez a megoszlás megfelel a Svájcban és Angliában évek óta működő modellnek.

Ha ez Magyarországon is megvalósulhatna, akkor megközelítően tízezer lakosra jutna egy Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott táplálkozási szakember, s ez javítana a betegek táplálkozásában.