Egy év alatt 10, 2004 végére pedig 20 százalékos részesedést szeretne kihasítani a magyarországi lézernyomtató-piacból a Samsung. Az előzetes számítások szerint ehhez az idén mintegy 7 ezer berendezés értékesítésére lesz szükség - mondta Sallai Attila, a Samsung Electronics Magyar Rt. informatikai értékesítési vezetője. A dél-koreai társaság februárban lépett be a magyar piacra, és a bevezető kampány alatt több mint ezer nyomtatót adott el. Saját számításai szerint így ebben a rövid időszakban 10-15 százalék körüli részesedést tudhatott magáénak. Az értékesítési eredmények az akciók miatt várhatóan ciklikusak lesznek, de az év végére összességében mégis 10 százalék körüli eredményt várnak.

A 2002-es hazai adatok alapján ez az arány a harmadik helyre lenne elegendő, a 2004-re tervezett 20 százalék viszont már a piac második legnagyobb szereplőjévé tenné a céget. Felmérések szerint tavaly összesen 35-40 ezer lézernyomtatót adtak el Magyarországon, így a Samsung mostani 7 ezres tervezett saját része azt is jelenti, hogy a darabszámot tekintve megduplázódhat a piac mérete.

A tavalyi összesített állás szerint a Magyarországon eladott lézernyomtatók 95 százaléka négy társaság, a Hewlett-Packard, a Minolta, az OKI és a Canon termékeiből került ki. A 67 százalékos részesedéssel rendelkező HP a napokban tartott értékelése alapján stabilnak ítéli meg helyzetét, saját adatai szerint fölényét csak átmenetileg tudják befolyásolni a versenytársak alapos árzuhanást kínáló időleges akciói.

A Samsung ugyanakkor már piaci belépésekor is azt hangsúlyozta, hogy a más termékek esetében már bevált értékesítési csatornáit jól ki tudja majd használni. A cég Magyarországon egyelőre a lakossági és a kis-, illetve közepes vállalati kört célozza. A világpiaci felmérések szerint 2002-ben ez a szegmens adta a vásárlások 95 százalékát, és ez az arány várhatóan 2005-ig sem fog jelentősen változni.

A nagyobb nyomtatási igényű vállalati felhasználók számára kínált Samsung nyomtató a tervek szerint csak az idei harmadik negyedévben jelenik meg Magyarországon. Sallai Attila utalt arra is, hogy vizsgálják egy színes lézernyomtató bevezetésének lehetőségét is, ez szintén azt a szegmenst célozza majd, ahol nagyobb értékesítési darabszámot lehet elérni.

A Samsung Electronics Magyar Rt. a tavalyi évet 20,7 milliárd forintos árbevétellel zárta, az idei évre vonatkozó terve 25,2 milliárd. A társaság tájékoztatása szerint az időarányos részt eddig teljesítették. (TZ)