A napokban meghirdetett 100 milliárdos hitelcsomagból a Hajdú-Bét csődje miatt nehéz helyzetbe került lúdtermelők is részesedhetnek - tudtuk meg Szanyi Tibortól, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkárától. Ismeretes, hogy a Hajdú-Bét számláit a héten az APEH zárolta, és a legfőbb hitelező bankok is felmondták a társaságnak folyósított hiteleket.

A szaktárca szóban forgó hitelei elsősorban a kistermelőknél keletkező károkat próbálják enyhíteni. Szanyi szerint ez az áthidaló hitelkonstrukció a valaha volt legkedvezőbb feltételeket tartalmazza, a termelők öt év futamidővel, 1-2 év türelmi idővel, állami garanciavállalással és 5-6 százalékos kamattal kalkulálhatnak. Az egész baromfipiacot érintő válságtól függetlenül a hitelképes vállalatok a SAPARD-program keretében ezt az államilag támogatott hitelt is megjeleníthetik önerőként.

A lúdtenyésztők november végi országos fórumán az FVM még azt közölte: nem ad arra lehetőséget, hogy a szaktárca bármilyen módon, akár intervencióval is beavatkozzon a termelők és a feldolgozók jogvitájába. Tavaly 2,4 milliárd forinttal támogatták a víziszárnyas-, köztük több mint 1 milliárddal a lúdtermelőket, ugyanakkor a feldolgozók nem kaptak állami támogatást.