A Magyar Turizmus (MT) Rt. és az ITD Hungary (ITDH) Kht. is érdekelt abban a társaságban, amely Baumgartner Zsolt Forma-1-es versenyzői jogaival rendelkezik - derült ki a tegnapi kormányülést követően. A cégben az állam egyharmadnyi tulajdonrésszel bír, a szavazati jogok esetében azonban összesen 50+1 százaléka van a fent említett két, állami tulajdonban lévő társaságon keresztül. Az első magyar Forma-1-es pilótát 4 millió dollárral, azaz 844 millió forinttal támogatja a magyar állam. Az egyelőre meg nem nevezett társaságban Baumgartner Zsolt és menedzsere, Frank Tamás is egyharmadnyi tulajdonrésszel bír.

Az állami befektetés megtérülése Baumgartner versenyautója 50 százalékban még szabad reklámfelületének értékesítésétől remélhető. A szerződés szerint a versenyző öt éven belül köteles visszavásárolni a négymillió dolláros állami üzletrészt. Az állami befektetésre a Baumgartner család tulajdonában lévő Baumgartner Autócentrum Kft. vagyona, valamint egy - lapinformációk szerint - 10 hektáros budai ingatlan a fedezet.

A pilóta rajtpénzének másik négymillió dolláros felét három főszponzor: a Mol Rt., a CIB Lízing Rt. és az Uniqua Biztosító Rt. rakta össze. A magyarországi Forma-1 megrendezését az állam további 2,7 milliárd forinttal támogatja.