Miközben az előző évben a három első osztályú klub, az FTC, az Újpest, az MTK és két NB I/B-s csapat: a Vasas és a Honvéd tulajdonosai mindössze 50 millió forint körüli összeggel járultak hozzá a stadionok üzemeltetési költségeihez, addig a Sportfólió Kht. 400 millió forintot költött az említett pályákra - tájékoztatta lapunkat Papp Albert, a Sportfólió Kht. vezérigazgatója.

A Sportfólió azért döntött úgy, hogy írásban szólítja fel a stadionok használóit a működési költségekhez való jelentősebb hozzájárulásra, mert egyébként nem tudja finanszírozni működtetésüket, így arra kényszerül, hogy bezárassa a sportlétesítményeket - jelezte Papp Albert. A Sportfólió elképzelései szerint a kluboknak legalább a stadionok üzemeltetési költségeinek 30-40 százalékát, de minimum a közüzemi díjakat kellene saját forrásból előteremtenie.

A probléma súlyosságát jelzi, hogy információink szerint Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter még a héten tárgyal a lehetséges megoldásokról a Magyar Labdarúgóliga elnökével, Szieben Lászlóval. Márpedig nehéz helyzetbe kerülhetnek a klubok is, amennyiben fizetniük kell. A legsúlyosabb helyzetben az Újpest van, amelytől az APEH is 100 millió forint tartozást igyekszik bevasalni. Gyulai Zsolt, az UTE FC Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: a Sportfóliónak 20 millió forinttal tartoznak.

Az MTK-nak nincsen elmaradt fizetési kötelezettsége a Sportfólió felé - tájékoztatta lapunkat Fülöp Ferenc, a klub tulajdonosa. Jelezte: miután 1997-ben az MTK tulajdonosi köre saját forrásból újíttatta fel a létesítményt, csak a korábbi befektetés figyelembevételével hajlandóak új szerződést kötni a Sportfólióval. Papp Albert ugyanakkor jelezte: a Sportfólió vitatja az MTK álláspontját. Hangsúlyozta: évente 70-80 millióba kerül a Hungária körúti létesítmény üzemeltetése, a hét évvel ezelőtt a tulajdonos által a pálya felújítására fordított összeget pedig az MTK már többszörösen lelakta. Információink szerint az MTK stadionja esetében az is fokozza a problémát, hogy a rendőrség is játékra alkalmatlannak minősítheti az MTK pályáját.

Tepszics Ignác, az FTC sportigazgatója lapunknak elmondta: tudomása szerint nincs elmaradt kötelezettségvállalása az FTC Rt.-nek a Sportfólióval szemben. Ezt megerősítette Papp Albert is. Jelezte azonban: az FTC-vel is új szerződést szándékoznak kötni. Nem tagadta azt sem, hogy az FTC tavaly egymaga nagyobb összeget fizetett a Sportfóliónak - egy korábbi szerződés alapján -, mint a négy másik klub összesen.

A stadionok további működtetésére esélyt adhat, hogy - egyes információk szerint - a Magyar Labdarúgóliga megállapodott az RTL Klubbal a mérkőzések televíziós közvetítési jogáról, amely azt is jelenti, hogy a ligán keresztül jelentős - egyes információk szerint tavasszal összesen 200 millió forintos - bevételekhez juthatnak a klubok is.