Némi hét közepi pihenő után újra 9 havi csúcsra szökött az olaj ára az USA-ban a múlt hét utolsó napjain, mert a téli időjárás erősödésével megugrott a világ legnagyobb energiafelhasználó országában a fűtőolaj iránti igény. Ám a gyenge dollárnak is erős szerepe van a drágulásban.

Az USA-ban az északkeleti országrész fűtőigénye az ilyenkor szokásosnál 28 százalékkal nagyobb a Bloomberg jelentése szerint, ugyanis a hőmérséklet alacsonyabb, mint más években ilyenkor.

A Nymex könnyűolaj jegyzése az iraki háború óta most először ugrott 34 dollár fölé, ugyanakkor az USA olajkészletei utoljára 1995-ben jegyzett szintre zsugorodtak. Mindez egyben növeli a földgáz árát is. Március óta a dollár 14 százalékot gyengült a hat rivális valuta kosárárához képest, ez pedig szintén növelte a dollárban jegyzett olaj árát.

A múlt hét végi drágulás a Nymexen 1,2 százalékos (42 centes) volt, és 34,40 dolláros árat eredményezett. Ezzel egy időben az európai brent februári szállításra 34 centtel, azaz 1,09 százalékkal, 31,42 dollárra erősödött. A februári szállítású gáz szintén a Nymexen 30,4 centtel, vagyis 4,3 százalékkal, 7,398 dollárra nőtt brit hőegyenértékenként.

Már maga az OPEC is aggódik a magas olajárak miatt, amelyeket 2 dollárral gyengíteni kíván. Erre leghamarabb a szervezet olajminisztereinek februári 10-i, algériai ülésén kerülhet sor. A kartell hét olajféleség átlagárát tartalmazó árkosara már 26. napja lépi túl az OPEC által is kívánatosnak tartott 22-28 dolláros sávot. (VG)