Persányi Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) vezetője kezdeményezte, hogy a szaktárcát jelöljék ki a Balatoni Halászati Rt. (BH Rt.) vagyonkezelőjévé. A balatoni társaság a közhasznú feladatait továbbra is részvénytársasági formában látja el - tájékoztatta lapunkat Vojtkó Pál vezérigazgató.

Sokáig arról volt szó, hogy a BH Rt. mint az egyik legnagyobb hazai halászati társaság közhasznú szervezetté alakul át, két éve pedig be is nyújtották az akkori tulajdonos ÁPV Rt.-nek az erre vonatkozó koncepciót. Időközben kiderült azonban, hogy az unió nem támogatja a nonprofit szervezeteket. Amíg az ÁPV Rt. egyeztetett, addig a földművelésügyi és a környezetvédelmi minisztérium is érdeklődött a vagyonkezelői jog iránt. Később a Balaton Fejlesztési Tanács, a Balatoni Szövetség és a Balaton-parti önkormányzatok is jelezték, hogy részt kívánnak venni a tulajdonlásban.

A tavaly 700 millió forintos forgalmat elért BH Rt. részvényei január elsejével az ÁPV Rt.-től a Magyar Államkincstárhoz kerültek.

A decemberi kormányhatározat értelmében a szaktárca vezetőjének június 30-ig lehetővé kell tennie a tóparti önkormányzatok és a Balaton Fejlesztési Tanács számára a maximum 49 százalék vagyonszerzéssel járó tőkeemelést, ami elérheti a 600 millió forintot is. Vojtkó azonban az önkormányzatok vagyoni helyzete miatt várhatóan csak 200-250 milliós tőkeemelésre számít.