Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) együttműködési megállapodást kötött az Amerikai Magyar Cégvezetők Körével (AHEC), hogy elősegítsék a magyar termékek és szolgáltatások bejutását a világ legfejlettebb információtechnológiai versenypiacára - derül ki a hazai informatikai szakmai szervezet lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Az ez év januárjában kötött megállapodás célja, hogy Magyarországon és az Egyesült Államokban piaci segítséget kapjanak az exportképes magyar cégek az informatika és az infokommunikáció területén. Az IVSZ-AHEC együttműködésben az AHEC tapasztalatszerzési lehetőségeket nyújt az amerikai piacon tevékenykedő magyar menedzsereknek, emellett közreműködik értékesítési és marketingprogramok összeállításában.

Az IVSZ az együttműködés keretében nemcsak fogadja a nála jelentkezőket, hanem felkutatja és azonosítja azokat a vállalkozásokat és termékeket, amelyek exportképesek lehetnek az USA piacán.

Ennek kapcsán megkérdeztük az IVSZ elnökét, miben látja a magyar informatikai cégek eddigi nem túl sikeres amerikai piaci szereplését. Kóka János szerint Magyarországon sok ugyan a termelőcég az it-piacon, de kevés a tényleges termék. Márpedig az amerikai piac inkább az utóbbira vevő.

Hozzátette: a magyar vállalkozásoknak a kiváló agyak begyűjtése mellett a marketinget és a csomagolást is magában foglaló termékfejlesztésre legalább annyira kell koncentrálniuk. Jól eladható terméknek tartja a tengerentúli piacon például a vírusszűrő szoftvereket.

Véleménye szerint az államnak is szerepet kell vállalnia az ágazat támogatásában, de itt nem közvetlen pénzügyi támogatásra gondol, hanem a vállalkozások terjeszkedését segítő befektetési, adó- és vámkedvezményekre, exportpromócióra.

Példaként Indiát említette, ahol a szoftveripar nem attól nőtt néhány éven belül 200 ezer dollárról 10 milliárdra, mert az ottani szakemberek különös képességekkel rendelkeznek, hanem mert a kormány a szóban forgó eszközökkel, inkubátorövezetek létesítésével támogatta azt.

Nagy feladat vár a hazai it-cégek amerikai lehetőségeinek felkutatásában a kormányzat által létesített virginiai központra is. A tengerentúli államban főként az internetbiztonsággal foglalkozó cégek kezdenek a Szilícium-völgyhöz hasonló üzleti közösséget kialakítani - tette hozzá.