Magyar szoftvermérnökök fejlesztették ki a mobilkészülékek használatában jelentős változást hozó legújabb találmányt - jelentette be tegnap Risto Enbuska, a Nokia magyarországi kutató-fejlesztő központjának vezetője. A MultiSIM elnevezésű hálózati fejlesztés a több mobiltelefonnal is rendelkező előfizetőknek jelent kényelmes megoldást. Jelenleg minden mobilhoz külön telefonszámmal rendelkező SIM-kártyát kell vásárolni. A magyar találmány révén a jövőben az előfizetők akár öt SIM-kártyát is használhatnak egy telefonszámmal, így könnyebben megoldható az autós, az üzleti célú, vagy a magánhasználat szétválasztása.

A bejelentés Finnország miniszterelnökének a budapesti Nokia-központban tett látogatása során hangzott el. Matti Vanhanen kiemelte: a finn cégek a magyar szaktudásra építve fektettek be Magyarországon. Budapesten található a Nokia Finnországon kívüli legnagyobb k+f központja, itt jelenleg mintegy 500 fő dolgozik globális projekteken.

Yrjö Neuvo, a Nokia konszern igazgatósági tagja rámutatott: Magyarország kedvező földrajzi elhelyezkedése miatt települt Komáromba a Nokia mobiltelefongyára, ahol jelenleg 1600 főt foglalkoztatnak. A múlt évtől már csúcsminőségű mobilokat gyártanak ott.