A hazai piacon a rézből, illetve rézötvözetekből készült import félkész termékek (csövek, rudak, szalagok) drágulásának folytatódásával számol a KME Hungária Színesfém Kft. ügyvezető igazgatója, Albert Béla. (A társaság a meghatározó szállító, a németországi KM Europa Metal csoport hazai képviselője.) Az elmúlt négy hónapban mintegy 20 százalékkal nőtt a réz euróban ki-

fejezett ára. Ez begyűrűzik a

félkész termékekébe is, hiszen azokban az alapanyaghányad

50-70 százalék. A Bricostore barkácsáruház beszerzési költségei például 8-10 százalékkal emelkedtek az utóbbi hetekben.

A begyűrűzés gyorsasága függ a gyártói, illetve kereskedői készletek forgási sebességétől is, ám kétségtelen, hogy az utóbbi napok tőzsdei áremelkedése is meg fog érződni. Így a hazai importköltségek még akkor is tovább nőnek, ha a világpiaci rézárak megtorpannának. Ez azért fontos, mert Magyarországon nincs gazdaságosan kitermelhető rézérclelőhely, s szerény a hulladék fém újrafeldolgozása is.

A napokban Londonban és New Yorkban hat és fél éves magasságba, 2400 dollár fölé nőtt a réz, az egyik legfontosabb ipari fém tonnánkénti ára. Bár ennek egyik kiváltója, a kanadai bányaüzemi bérvita rövidesen megállapodással zárulhat, az idei össz-kereslet - főleg a kínai igény erősödése nyomán - meghaladhatja a világtermelést. Az ICSG nemzetközi elemző csoport 386 ezer tonnás hiánnyal számol, azaz tovább apadhatnak a tartalékok.

A Londoni Fémtőzsde (LME) készletei közel hároméves mélypontra süllyedtek, ráadásul ezek a készletek is jórészt amerikai raktárakban vannak. Ez utóbbi körülmény a Bloomberg szerint közrejátszik abban, hogy az európai vevőknek mintegy 80 százalékkal nagyobb szállítási felárat (tonnánként 80 dollárral megfejelve a tőzsdei jegyzést) kell fizetniük a vörös fémért, mint egy éve. A drágulás így annak ellenére jelentős, hogy időközben az euró is érezhetően erősödött a dollárral szemben.

A tőzsdei árfolyam lendületét az törhetné meg, ha a nagy termelők piacra dobnák visszatartott készleteiket, illetve újból üzembe helyeznék leállított bányakapacitásaikat. A vezető rézbányatársaság, a chilei Codelco nemrég be is jelentette, hogy 200 ezer tonnát felszabadít tartalékolt készleteiből. Igaz, ennek lehetséges árhatását gyengíti az legújabb hír, miszerint egy másik termelő, a Freeport-McMoRan a korábban jelzetthez képest várhatóan csaknem 30 százalékkal csökkenti ez évi kínálatát.