A Hajdú-Bét Rt. legnagyobb hitelező bankja, a Raiffeisen felmondta a társaságnak folyósított hiteleket, és érvényesítette a jelzálogjogát a debreceni vállalat egyes ingatlanaira. A Wallis csoport százszázalékos tulajdonában lévő Hajdú-Bét Rt.-től több bank is megvonta a hitelét, az APEH zárolta a számláit, s jelenleg pedig nincs olyan partner, aki finanszírozná a további működést.

Az rt. a megmaradt vagyontárgyait hasznosítani szeretné, ezért bérbe adta a debreceni üzemet és a mezőkovácsházi májfeldolgozót. A debrecenit a Bábolna Rt. működteti 2005. január 1-jéig. A zagyvarékasi üzemet leállították, a törökszentmiklósi és a kisvárdai üzem hasznosításáról jelenleg is tárgyalnak kül- és belföldi befektetőkkel.

Múlt kedden a tartozások rendezése céljából ügyfélszolgálati irodát nyitottak Debrecenben. Az újraszervezési program meghiúsulása ellenére a beszállítóknak továbbra is lehetőségük nyílik a személyes egyeztetésre és a követelések igazolására. A cég a tavaly feldolgozott 16 millió baromfi 80 százalékát tudta eddig pénzügyileg rendezni. A csoport saját tőkéje pozitív, és ez fedezetet biztosít a követelések teljesítésére.

A termelői beszállítások folyamatosak, azonban az idén minimális szerződésállománynyal kalkulál a cég menedzsmentje. A Hajdú-Bétet tavaly az utolsó negyedévet nem számítva 3,5 milliárd forint veszteség érte, szemben a 2002-es, megközelítőleg nullszaldós évvel. (VG