Spanyol, francia és brit ingatlanfejlesztők, illetve ingatlanközvetítők egybehangzó véleménye szerint egyelőre nem tapasztalnak csökkenő érdeklődést a spanyolországi ingatlanok iránt a külföldiek körében, a közelmúlt terrorakciói után.

Tavaly a spanyolországi lakóingatlanok ára emelkedett a leggyorsabban Európában - erősítették meg brit és spanyol szakértők a Világgazdaságnak. Az ibériai országban nem kevesebb mint 17 százalékkal nőttek az árak 2002-höz képest, ami óriási tempó és most már tartós trend is, hiszen három-négy éve tíz százalék fölötti ez az érték, és például tavaly is 17 százalék volt. Ezzel a mostani drágulással Spanyolország messze a legelső az Európai Unióban, ahol tavaly csupán Ausztriában stagnáltak az árak.

A londoni Royal Institution of Chartered Surveyers (RICS) elemzői és maguk a spanyol szakértők is megemlítették, hogy Spanyolország kiemelkedő szereplése mögött a csökkenő munkanélküliség (tíz év alatt 18-ról 9,8 százalékra esett vissza), a gyorsuló összgazdasági növekedés, az általános befektetési bizalom és a rekordmélységben található jelzáloghitel-kamatok állnak, utóbbiak vélhetően nem is változnak rövid távon. Tavaly például az év második-harmadik negyedében a spanyol gazdaság az euróövezethez tartozó országok átlagánál kétszer nagyobb sebességgel növekedett.

A spanyol ingatlanpiac a kilencvenes évek közepe óta mind jobb befektetési terepnek számít a külföldiek szemében is - utalt a fejleményekre a Bloomberg. Különösen a brit, az ír, a skandináv és természetesen a német középosztályhoz tartozó rétegek jelentek meg az elmúlt 4-6 évben a tengerpartokon és a szigeteken.

Nagyon gyakori, hogy a magas nyugdíjú német vagy svéd idős házaspárok évente 6-8 hónapot is spanyolországi üdülőikben töltenek, a többi időre pedig kiadják a nyaralókat. A helyi ingatlanfejlesztők igyekeznek megfelelni e speciális célcsoport igényeinek, például azzal, hogy nem szuperluxus, emeletes apartmanhoteleket építenek, hanem önálló házakból álló lakóparkokat, lehetőleg távolabb a közvetlen tengerparttól, hogy biztosítva legyen a nyugalom az idősebbeknek.

A RICS szakemberei szerint alig lesz majd elmozdulás Németországban és Ausztriában, miután mindkét országban stagnál a gazdaság, és egyelőre semmi jele a fellendülésnek. A német piac azért is mozdulatlan, mert az EU-átlagnál jóval magasabb azoknak az aránya, akik öt évnél hosszabb időre vettek fel fix kamatozású jelzálogkölcsönt. Egyelőre egyetlen uniós tagállamban sem lehet arra számítani, hogy összeomolna a lakóingatlan-piac, ám az árnövekedés üteme bizonyosan csökkeni fog középtávon.