Jó helyzetben az ipar
Bár differenciált a helyzet, a hazai élelmiszeripar jó állapotban csatlakozik az Európai Unióhoz - állítja Piros László, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) főtitkára. A cégek a termékek 80 százalékát a belpiacon értékesítik, így a legnagyobb kérdés az, képesek lesznek-e megőrizni jelenlegi pozícióikat. Ehhez elsősorban az kell, hogy állni tudják az import és a kereskedelem diktálta versenyt. Az Éfosz nem számol azzal, hogy a csatlakozás után a hazai élelmiszer-ipari vállalkozások részesedése csökken. A helyzetet tovább javíthatja, ha megkezdődik a felzárkózás a fizetőképes keresletben. Ennek következménye az lesz, hogy megáll az élelmiszer-ipari termékek fogyasztáscsökkenése.
Várhatóan nem romlik a pozíció a külpiacokon sem, és megmarad az élelmiszer-ipari termékek pozitív külkereskedelmi szaldója is. A cégek tavaly 2,3 milliárd dollárnyi exportot bonyolítottak le egymilliárd dolláros aktívum mellett. Persze fontos lesz az is, hogy a hazai vállalkozások a harmadik országokba irányuló szállításoknál miként tudnak élni az uniós exporttámogatási lehetőségekkel.
Egyes iparágakat ugyanakkor az Éfosz szerint is megviselhet a közösségi tagság. Ilyen lesz a tej-, a baromfi- és a húsipar, amelyik eleve "kivéreztetett" állapotban csatlakozik az EU-hoz. Komoly kihívások elé néz a szeszipar is az olcsó uniós termékek várható behozatala miatt. (VG)


