BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kordában maradnak az árak

A várható inflációnál némileg nagyobb mértékű, 6-8 százalékos élelmiszer-drágulásra számít az agrártárca a csatlakozás miatt 2004-ben. Ugyanakkor egyes termékek ára az átlagosnál jobban, akár 20 százalékkal is nőhet. Ilyen lehet a cukor, mivel a magyar szabályozásnál magasabb intézményes árakat garantáló uniós rendtartás áremelkedést válthat ki. A minisztérium szerint jelentősen drágulhatnak egyes csirke- és pulykatermékek is, ha a mostani piaci túlkínálat enyhül. A nyári időszak a zöldség-, gyümölcsféléknél is árnövekedést hozhat, ha megkezdődik a magyar és az EU-s árak közötti kiegyenlítődés. Erre főként az olasz és a spanyol áruk akadálytalan megjelenése miatt nyílhat mód. Télen viszont az import hatásaként a zöldség- és gyümölcsfélék a korábbiakhoz képest olcsóbbak lehetnek.

Az FVM szerint áremelkedésre főként azért kell számítani, mert a magyar felvásárlási árak 25-30 százalékkal alacsonyabbak az uniós szintnél. Árrobbanás azonban nem következhet be, mert a piaci szereplők erre az évre jórészt már megkötötték szállítási megállapodásaikat. A külügyi tárca korábban azt prognosztizálta, hogy a felvásárlási árak 5-10 százalékkal emelkedhetnek, de az élelmiszerek - átlagos fogyasztói kosarat feltételezve - nem vagy legfeljebb egy százalékkal drágulhatnak. Több kutatóintézet pedig évi 4-6 százalékos árnövekedést várt 2004-2006 között.

Ha az EU-s termékek valóban versenyképesek lettek volna a magyar piacon, az importnak már az eddigi kétoldalú liberalizációs megállapodások nyomán is látványosan növekednie kellett volna az elmúlt években - állítják ágazati szakértők. Az egy főre jutó hazai fizetőképes kereslet azonban csupán 40 százaléka az unióénak, ami eleve alacsonyabb kiskereskedelmi átlagárat tesz lehetővé. Ugyanakkor az élelmiszer-ipari cikkek előállítási költségei - állítja az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége - sokkal jobban közelítenek az EU-s szinthez. Ezért a szervezet a belépés miatt nem számít olyan mértékű hirtelen alapanyag-drágulásra, amely a hazai cégek versenypozícióit drasztikusan rontaná.

A cukor és az édesipari termékek mellett áremelkedés várható a gabona alapú cikkeknél is, bár a tavalyi aszály miatti búza-, liszt- és kenyérdrágulás hatására az uniós és a hazai árak közötti különbség csökkenhet (a pékek szerint a differencia a kenyérnél még így is háromszoros marad). Árnövekedés lehet a várhatóan jobb támogatási feltételek közé kerülő szarvasmarhaszektorban is.

A vámok megszűnésével árcsökkenés prognosztizálható ugyanakkor a szeszes italoknál. Ármérséklődés várható egyes sertés- és baromfiféleségeknél is, hacsak nem javulnak a nemzetközi értékesítési lehetőségek. Szintén ez lesz a helyzet a tejszektorban, ahol az EU 15-25 százalékkal le kívánja faragni az intervenciós árakat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.