Kordában maradnak az árak
A várható inflációnál némileg nagyobb mértékű, 6-8 százalékos élelmiszer-drágulásra számít az agrártárca a csatlakozás miatt 2004-ben. Ugyanakkor egyes termékek ára az átlagosnál jobban, akár 20 százalékkal is nőhet. Ilyen lehet a cukor, mivel a magyar szabályozásnál magasabb intézményes árakat garantáló uniós rendtartás áremelkedést válthat ki. A minisztérium szerint jelentősen drágulhatnak egyes csirke- és pulykatermékek is, ha a mostani piaci túlkínálat enyhül. A nyári időszak a zöldség-, gyümölcsféléknél is árnövekedést hozhat, ha megkezdődik a magyar és az EU-s árak közötti kiegyenlítődés. Erre főként az olasz és a spanyol áruk akadálytalan megjelenése miatt nyílhat mód. Télen viszont az import hatásaként a zöldség- és gyümölcsfélék a korábbiakhoz képest olcsóbbak lehetnek.
Az FVM szerint áremelkedésre főként azért kell számítani, mert a magyar felvásárlási árak 25-30 százalékkal alacsonyabbak az uniós szintnél. Árrobbanás azonban nem következhet be, mert a piaci szereplők erre az évre jórészt már megkötötték szállítási megállapodásaikat. A külügyi tárca korábban azt prognosztizálta, hogy a felvásárlási árak 5-10 százalékkal emelkedhetnek, de az élelmiszerek - átlagos fogyasztói kosarat feltételezve - nem vagy legfeljebb egy százalékkal drágulhatnak. Több kutatóintézet pedig évi 4-6 százalékos árnövekedést várt 2004-2006 között.
Ha az EU-s termékek valóban versenyképesek lettek volna a magyar piacon, az importnak már az eddigi kétoldalú liberalizációs megállapodások nyomán is látványosan növekednie kellett volna az elmúlt években - állítják ágazati szakértők. Az egy főre jutó hazai fizetőképes kereslet azonban csupán 40 százaléka az unióénak, ami eleve alacsonyabb kiskereskedelmi átlagárat tesz lehetővé. Ugyanakkor az élelmiszer-ipari cikkek előállítási költségei - állítja az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége - sokkal jobban közelítenek az EU-s szinthez. Ezért a szervezet a belépés miatt nem számít olyan mértékű hirtelen alapanyag-drágulásra, amely a hazai cégek versenypozícióit drasztikusan rontaná.
A cukor és az édesipari termékek mellett áremelkedés várható a gabona alapú cikkeknél is, bár a tavalyi aszály miatti búza-, liszt- és kenyérdrágulás hatására az uniós és a hazai árak közötti különbség csökkenhet (a pékek szerint a differencia a kenyérnél még így is háromszoros marad). Árnövekedés lehet a várhatóan jobb támogatási feltételek közé kerülő szarvasmarhaszektorban is.
A vámok megszűnésével árcsökkenés prognosztizálható ugyanakkor a szeszes italoknál. Ármérséklődés várható egyes sertés- és baromfiféleségeknél is, hacsak nem javulnak a nemzetközi értékesítési lehetőségek. Szintén ez lesz a helyzet a tejszektorban, ahol az EU 15-25 százalékkal le kívánja faragni az intervenciós árakat.


