Már közelít a nyugat-európai szinthez a magyar szolgáltatók által november elején meghirdetett szélessávú internetes akciókban megrendelhető ADSL-előfizetések díja. A hazai szolgáltatók ajánlatait megjelenítő Isite internetes oldal adatai alapján az új, akciós árak már majdnem megfelelnek a vezető német szolgáltató, a T-Online ajánlatainak. A másodpercenkénti egy megabit letöltési sebességet kínáló konstrukció esetén a német előfizetők 29,95 eurót (7500 forint), míg a magyarok 7500-8500 forint közötti összeget fizetnek - mondta el Bóna Ákos, az Isite szerkesztőségvezetője. A nem akciós díjakat vizsgálva azonban már kevésbé kedvező a helyzet, hiszen a hazai felhasználók ugyanakkora előfizetési díjért csak feleakkora sávszélességet kapnak, mint Németországban.

A Matáv nagykereskedelmi internetdíjakra vonatkozó, november 16. és december 20. között érvényes, 25 százalékos csökkentést jelentő akcióját kihasználva a hazai szolgáltatók sorra jelentették be a telefonvonali szélessávú internet elérésére (ADSL) vonatkozó kedvezményes díjaikat. Több cég, köztük a novemberi akcióhullámot elindító Interware is úgy döntött, hogy a lehetőséget kihasználva meghosszabbítja az októberben kezdett ingyenes akcióját. Az internetszolgáltatók többsége azonban úgy tűnik, hogy inkább hosszú távon érvényesíti majd a kedvezményt, alacsonyabb havi előfizetési díjat kínálva - mondta el az Isite munkatársa.

Ezt a megoldást választotta a vezető hazai szolgáltató, az Axelero is. A Matáv internetes leányvállalatánál 2003-hoz hasonlóan erős év végére számítanak - mondta el Simó György, a társaság vezérigazgatója. Az év végére a társaságnál 110-115 ezer ADSL- előfizetőre számítanak.

Egy nagyobb szabású akció hatására ötszörösére, de akár tízszeresére is nőhet a naponta jelentkező új előfizetők száma a kedvezmény ideje alatt - közölte Szép Tibor, a GTS-Datanet stratégiai és üzletpolitikai tanácsadója. A több mint tízezer ADSL-előfizetőt kiszolgáló cég a Matáv nagykereskedelmi internetdíj-akcióját kihasználva szintén jelentős mértékben - előfizetői csomagtól függően 25-59 százalékkal - csökkentette szélessávú internetes előfizetési tarifáit.