Jelentős racionalizálás indul az EVM Rt.-nél - tájékoztatta lapunkat Bittera Tamás vezérigazgató. Jövő áprilistól várhatóan hatékonyabb, biztonságosabb és olcsóbb lesz a tisztítószereket, testápolókat és kozmetikai cikkeket előállító fővárosi cég termelése, sőt a cég 2005-ben nyereséget is remél. Idei adózás előtti eredménye a fejlesztési kiadások miatt kerül mínuszba.

A cégnél nemrég zárultak le az 1999-ben indult műszaki korszerűsítések. Ezek eredményeként üzemei képessé váltak a közelmúltban kifejlesztett, felső kategóriás termékek előállítására, sőt bérbe készítenek prémium kategóriás terméket is, de ezek megrendelőjét Bittera Tamás nem kívánta megjelölni.

A következő lépés az említett felső kategóriás termékcsalád kibővítése, de a tavaly indult munka folytatásához még meg kell szerezni a 99 százalékos tulajdonos, az Eurocheminvest Kft. jóváhagyását.

2003 nyarán fejlesztették ki az EVM hipoallergén mosogató- és öblítőcsaládját. Ezekhez újfajta - egyszerre ápoló, tisztító és kímélő hatású anyagokat kellett felkutatni - fejtette ki lapunknak Szabó Anikó, a társaság műszaki-fejlesztési osztályvezetője. A munkában a Magyarországi Aszthmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége is segítette az EVM-et, a tesztek a SZOTE-n készültek. E mosogató- és öblítőszerek a kíméletes hatás érdekében a szokásosnál kisebb koncentrációban tartalmaznak illatosítóanyagot, színező pedig egyáltalán nincs bennük. Az áttetsző-átlátszó, esetleg acélkékes folyadékok így megjelenésükben is az egészségességet sugallják - mutatott rá Bittera Tamás. A mosogató- és öblítőszerek tavaly ősszel jelentek meg a piacon, ez évtől pedig már kaphatók a cég habfürdői és testápolói is.

A fejlesztések során már figyelembe vették a kozmetikai törvény módosulását is. Eszerint törekedni kell az EU úgynevezett L26-os listáján szereplő allergén, vagy allergiát okozható anyagok korlátozott felhasználására. Ezek között van olyan is, amely nélkül nem lehet például citromos illatot előállítani, de rajta van a narancs természetes olajának összetevője is. A cég ilyen összetevőt nem, vagy csak jóval határérték alatti koncentrációban használ. (VG)