A hideg- és melegfrontok eltérően hatnak az emberi szervezetre, de a frontok nélküli időben is jelentkezhetnek olyan tünetek, amik befolyásolják teljesítőképességünket, egészségi és hangulati állapotunkat.

A stresszes, fáradt menedzserek között sokan érrendszeri, emésztőszervi, szívproblémákkal küzdenek, ám nem tulajdonítanak kellő jelentőséget az időjárás változásakor jelentkező tüneteiknek. Hajlamosak azokat kizárólag a fronthatásoknak felróni, pedig nem ritka, hogy az ilyenkor érezhető változások egy betegség előjelei - állítja Pártai Lucia meteorológus.

Leginkább a férfiak frontérzékenyek, de az időjárás- és a légköri változások mindenkire más módon hatnak. Többeknél csak az életkor előrehaladtával fordul elő, hogy a szervezet érzékenyebben reagál az időjárás szeszélyeire.

A melegfrontot hatását még megérkezése előtt, a hideget annak áthaladása után érezhetjük - hangsúlyozza Pártai Lucia. A jó menedzser ismeri saját érzékenységeit, tudja kezelni a front hatására kialakuló állapotot. Ilyenkor például kevesebb tárgyalást szervez, de a regeneráló sport, az úszás, a szauna is segíthet. A melegfronti hatás általában légnyomáscsökkenéssel és hőmérséklet-emelkedéssel jár, aminek szorongás, vagy depresszió is lehet a hatása. A menedzserek, miközben munkájukra koncentrálnak, saját problémáikra kevésbé figyelnek, pedig ilyenkor feltorlódhatnak a tünetek. A melegfront hatására kezdeti teljesítményfokozódás lép fel, ami után fáradékonyságot, kimerültséget érez mindenki. Ilyenkor kevesebb teljesítményfokozóra, kávéra vagy teára vágyik az ember, de a dohányosok nikotinéhsége fokozódhat. A reakcióidő megnő, emelkedik a testhőmérséklet, a légzés szaporább lesz, a vérnyomás megemelkedik. A pajzsmirigy fokozottabb működése felgyorsítja az anyagcserét, érgörcsöket és a szívpanaszokat.

A hidegfront hatására pszichés ingerlékenység jelentkezhet. Ilyenkor először euforikus hangulatot érezhetünk, majd egy relatív hangulati nyugodtság jelentkezik, a váltás pedig bosszúságot okozhat - húzza alá a me-teorológus.

Hidegfront után görcsös reakciók léphetnek fel, a különféle hegek, törések helyei fájdalmassá válhatnak. A melegfronttal ellentétben ilyenkor csökken a testhőmérséklet, és gyulladásos folyamat, valamint étvágytalanság léphet fel. Fejfájás mindkét frontnál előfordulhat, de más betegség jele is lehet. (TM)