Összesen 4,5 milliárd forintért 290 vontatót, tehergépkocsit, pót- és félpótkocsit vásárolt a Waberer's csoport - értesült a

Világgazdaság. A cégcsoport két évvel ezelőtt 430, 2004-ben pedig csaknem 370 szerelvényt szerzett be, és az idei év második felében ismét jelentős vásárlásokat tervez.

Mivel a cég és alvállalkozóinak járművei évente mintegy 200 millió kilométert tesznek meg Európa útjain, az első féléves beszerzések legnagyobb része a nemzetközi árufuvarozásban részt vevő kamionpark cseréjét szolgálja. A flotta méretének kismértékű növelése elsősorban a minőségi szállítási igényeket elégíti ki speciális járművekkel.

A beszerzésre kiírt pályázatok nyertesei a DAF, a Volvo és az utánfutógyártó Schmitz. A Volvótól a Waberer's 60, úgynevezett megaszerelvényt, 40 Volvo-Schmitz tandem szerelvényt, a DAF-tól pedig 50 megavontatót vásárolt. A Schmitz 110 megafélpótkocsit, 20 hűtőfélpótkocsit szállít. Belföldi disztribúciós feladatokra 10 darab új hűtős-pótos szerelvényt is vásárolt a szállítmányozás-fuvarozás regionális piacvezetője.

A cég egyúttal romániai leányvállalatának ötven tagból álló flottáját további 50 szerelvénnyel bővítette. Legutóbb év elején, Szlovákiában jött létre Waberer's-leányvállalat, 70 ezer eurós törzstőkével, ötven alkalmazottal. A pozsonyi székhelyű Waberer's Slovakia első ügyfele a Slovnaft volt, s a vállalat az induló üzleti évben 300 millió forint nettó értékesítési árbevétellel számol. (DK)