Japánban is támadásba lendült az Advanced Micro Devices (AMD) az Intel ellen, két trösztpert indítva és 55 millió dolláros kártérítést követelve vetélytársától. Ezzel újabb fordulatot vett a világ két vezető lapkagyártójának a hét elején újra fellángolt, egyébként már két évtizedes múltra visszatekintő háborúja.

Az AMD még hétfőn kezdeményezett trösztellenes eljárást riválisa ellen az Egyesült Államokban, azt állítva, hogy az Intel törvénytelen eszközökkel akadályozza meg, hogy a személyiszámítógép-gyártók az AMD termékeit használják. A legtöbb támadás az Intel kedvezménypolitikáját éri, a társaság ugyanis jelentős támogatást nyújt a kizárólag az ő termékeit használó cégeknek.

Japánban márciusban már elmarasztalták az Intelt a monopóliumellenes törvény megsértéséért, a cég ugyanis külön kedvezményeket ígért azon partnereinek, amelyek nem vásárolnak riválisaitól. Az ázsiai ország versenyhatósága figyelmeztetésben részesítette a csipgyártó óriásvállalatot, és üzleti magatartása megváltoztatására kötelezte.