Az idén mintegy 14 milliárd forintos árbevételt vár a Bombardier-MÁV Kft., ebből hétmilliárdért résztulajdonosának, a magyar állami vasúttársaságnak újít fel 80 darab harmincéves vasúti kocsit. A bevétel többi része annak a múlt évben indult görögországi szállításnak a folytatásából származik, amelynek köszönhetően tavaly 23 milliárd forintos árbevételével csúcsévet zárt a cég - tájékoztatta lapunkat Dian József, a társaság ügyvezető igazgatója. A társaság új vasúti kocsikat gyárt, illetve régieket épít át görög partnerének. 2004-ben dolgozott svájci, németországi és ausztriai megrendelésekre is, de ezek a munkák ez évre befejeződtek.

A vasúti kocsik korszerűsítésének hazai piaca a Bombardier-MÁV Kft.-é, külföldön viszont versenyben áll a többi vonatgyártó társaság hasonló szervizcégeivel. Pozíciói megtartása, javítása érdekében az elmúlt három évben mintegy egymilliárd forintot költött környezetvédelmi fejlesztésekre, technológiájának javítására. A legutóbb tavaly ősszel indított egy 113 millió forintos programot, amelynek részeként - mint beszámoltunk - ez év áprilisában átadta új festőüzemét. E beruházás egyúttal jelentős energiamegtakarítást is lehetővé tesz. Hátravan még az ajtófestés korszerűsítése és a kromofágozás kiváltása. A programhoz a vállalat összesen 45 millió forintnyi viszsza nem térítendő támogatást is igénybe vett.

A 800 fős társaság következő évekbeli tevékenységét nagyban befolyásolja, hogy vajon kanadai anyacégének németországi leányvállalata szállíthat-e a MÁV-nak elővárosi vonatokat. Mint ismert, a pályázatot a rivális svájci Stadler Bussnang nyerte, miután a MÁV a Bombardier ajánlatát érvénytelennek minősítette, és a céget kizárta a versenyből. Az eredményt a kizárt cég megtámadta. A közbeszerzési döntőbizottság legkésőbb július 15-én foglal állást az ügyben.

A Bombardier Transportation tervei szerint a Bombardier-MÁV Kft. mátranováki egységében készülne a MÁV-nak szánt 30+30 motorvonat forgóváza (a gyárban jelenleg is évi kétezer darab, tehát ezer kocsihoz való forgóváz készül a Bombardier Transportation számára). A végszerelés és az üzembe helyezés a kft. Dunakeszin lévő telephelyén történne.