Hatszázmillió forintba kerülne a Magyar Televízió (MTV) tervezett hírcsatornája, az M3 idei működése - jelezte Rudi Zoltán, a közszolgálati televízió elnöke tájékoztatóján. Hangsúlyozta: az összeg az üzemeltetés mellett a többi között a stúdiókialakítás és a műholdhely-bérlés költségét is tartalmazza. Az M3 indításával kapcsolatban június 20-án fordult az Országos Rádió és Televízió Testülethez az MTV, az engedélyeztetési eljárás jelenleg is tart. A tervet egyébként a tévétársaság kuratóriuma már jóváhagyta - mondta az elnök.

Az indításhoz szükséges összeg ugyanakkor egyelőre nem áll a csatorna rendelkezésére. Rudi Zoltán szerint abban az esetben tudnak csak elindulni a tervezett szeptemberi időpontban, ha az MTV megkapja az üzleti tervében szereplő teljes költségvetési támogatást.

Jelezte azt is, jövő ősszel egy újabb televíziós adó is indulhat, a visegrádi négyek közös projektjeként. Cseh-, Lengyel-, Magyarország és Szlovákia közszolgálati adói olyan regionális kulturális csatornát terveznek, amely várhatóan nyolc nyelven sugározza majd adásait. A jelenlegi állás szerint 35 munkatársat foglalkoztatnának a társaságnál, amelynek központja Lengyelországban lenne. Az érdekeltek már felállítottak egy munkacsoportot az előkészületi munkálatokra. A tervek szerint az új csatorna 2006 szeptemberében kezdi meg próbaadását, a költségeket pedig a visegrádi négyek közösen fedezik. (SK)