Az idén és jövőre összesen 400 ezer négyzetméternyi bevásárlóközpontot épít orosz városokban a svéd IKEA - közölte lapunkkal a bérbeadást kizárólagos joggal végző Cushman & Wakefield Healey & Baker nemzetközi ingatlanközvetítő cég. A Magyarországon eddig csak saját áruházaival jelen lévő skandináv vállalat ingatlanfejlesztőként is bemutatkozott Oroszországban. Moszkva északi és délkeleti külvárosában már sikeresen működik a Mega I .és Mega II. névre keresztelt bevásárlóközpont. Mindkettő olyan népszerűvé vált, hogy a svéd cég még egyet épít Moszkvában, emellett folytatja vidéki terjeszkedését is. Az idén év végén elkészülő kazanyi központhoz hamarosan felzárkózik a szentpétervári, a Nyizsnij Novgorodban, illetve a szibériai Jekatyerinburgban felépülő egység. Mindegyik új központ körülbelül százezer négyzetméteres lesz, belső elrendezésüket is hasonlóra tervezik. Mindegyikben lesz egy IKEA-áruház, továbbá egy barkács-, egy elektronikai és egy általános nagyáruház. Néhányukat idővel szórakoztatóegységgel bővítik.

Natalja Oresina, a bérbeadást végző társaság kereskedelmi igazgatója kifejtette: eredetileg nem egyetlen tető alatt akarták elhelyezni a különféle áruházakat, hanem egy önálló "dobozokból" álló kereskedelmi parkban (Magyarországon Budaörsön, Törökbálinton és Soroksáron már működnek ilyen ingatlantípusok). A piackutatás alapján azonban változtattak a terveken, mert kiderült, hogy az orosz közönség az egyetlen épületben történő vásárlást jobban kedveli, illetve eleve kevesebb embernek van autója, mint a közép- és nyugat-európai országokban.

A Mega I. központot tavaly nyitották meg, és 35 millióan keresték fel. A Mega II.-nél három hónap alatt adták ki az üzlethelyiségeket, a készülő kazanyiban pedig mindössze két hónap kellett ehhez. Az orosz kiskereskedelmi piac vonzerejét egyébként mi sem jelzi jobban, mint hogy az IKEA-n kívül például a francia Vinci is nagy projektet indított: a Néva-parti Szentpéterváron egy százmillió euró értékű bevásárlóközpontot épít. A 75 ezer négyzetméteres Pityer Raduga beruházását 65 millió euró erejéig az EBRD és a Raiffeisen helyi bankja finanszírozza. A központban lesz egyebek mellett egy Real hipermarket, egy OBI barkács-áruház és egy tíztermes multiplex mozi is. Az átadást 2006 második felére tervezik.

Szibéria természetesen nem csak a svéd vállalatnak jutott eszébe: figyelemre méltó, hogy a lengyel Budimex is ígéretesnek tartja ezt az országrészt. A társaság 70 millió eurót költ Novoszibirszkben egy ottani plázára, amelynek építését várhatóan jövő tavasszal kezdik, és másfél évvel később fejezik be.

Oroszországban 2005-ben 1,2 millió négyzetméterrel gyarapszik a kiskereskedelmi állomány. Természetesen Moszkva vezeti a sort, de Szentpéterváron és több szibériai városban is terjeszkednek a nyugat-európai cégek. (VG)